Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Shell en Douwe Egberts-moeder op Damrak

Aandacht voor Shell en Douwe Egberts-moeder op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en Douwe Egberts-moeder JDE Peet's staan dinsdag in de belangstelling op de Amsterdamse beurs. Analisten van AlphaValue/Baader schroefden hun aanbeveling voor Shell op en de kenners van Berenberg werden positiever over koffie- en theebedrijf JDE Peet's.

Ook gaat de aandacht uit naar ASMI. Het AEX-bedrijf, dat onder andere systemen levert voor de bewerking van de dunne schijfjes waarvan chips worden gemaakt, komt na de slotbel met resultaten. Afgelopen najaar was het chipbedrijf nog minder somber over de gevolgen die Amerikaanse exportbeperkingen hebben voor de verkopen aan China. Ook zijn beleggers benieuwd of ASMI last heeft van de zwakkere markt voor smartphones en pc's, waar branchegenoten al naar wezen bij hun kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op de laatste dag van februari vrijwel vlak te openen, na de stevige opleving een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen beginnen. De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag overwegend kleine winsten zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,1 procent.

Spelletjesmaker

Op het Damrak kwamen verder spelletjesmaker Azerion en producent van elektromagnetische componenten Kendrion met resultaten. Azerion zag de omzet afgelopen jaar flink stijgen tot 453 miljoen euro en voldeed daarmee aan zijn eigen doelstellingen. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een verdere omzetgroei tot 560 miljoen euro.

Kendrion behaalde vorig jaar een recordomzet van dik 519 miljoen euro. Dat was 12 procent meer dan een jaar eerder. Topman Joep van Beurden sprak van sterke inkomsten in een wisselvallige economie met hoge inflatie en geopolitieke instabiliteit. De topman verwacht dat het huidige economische klimaat in de eerste helft van 2023 zal aanhouden en in de tweede helft mogelijk zal verbeteren door het herstel van de Chinese economie. Het bedrijf stelt verder op schema te liggen om de doelstellingen voor 2025 te realiseren.

MidKap

De Europese beurzen sloten maandag hoger. De AEX steeg 1,4 procent tot 756,99 punten en de MidKap klom 1,2 procent tot 1017,83 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,6 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent in de plus op 32.889,09 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent en techbeurs Nasdaq won 0,6 procent.

De euro was 1,0589 dollar waard, tegenover 1,0558 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 76,19 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 82,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

29 minuten geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

1 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

1 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

2 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

2 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

3 uur geleden