Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Shell en Douwe Egberts-moeder op Damrak

Aandacht voor Shell en Douwe Egberts-moeder op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en Douwe Egberts-moeder JDE Peet's staan dinsdag in de belangstelling op de Amsterdamse beurs. Analisten van AlphaValue/Baader schroefden hun aanbeveling voor Shell op en de kenners van Berenberg werden positiever over koffie- en theebedrijf JDE Peet's.

Ook gaat de aandacht uit naar ASMI. Het AEX-bedrijf, dat onder andere systemen levert voor de bewerking van de dunne schijfjes waarvan chips worden gemaakt, komt na de slotbel met resultaten. Afgelopen najaar was het chipbedrijf nog minder somber over de gevolgen die Amerikaanse exportbeperkingen hebben voor de verkopen aan China. Ook zijn beleggers benieuwd of ASMI last heeft van de zwakkere markt voor smartphones en pc's, waar branchegenoten al naar wezen bij hun kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op de laatste dag van februari vrijwel vlak te openen, na de stevige opleving een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen beginnen. De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag overwegend kleine winsten zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,1 procent.

Spelletjesmaker

Op het Damrak kwamen verder spelletjesmaker Azerion en producent van elektromagnetische componenten Kendrion met resultaten. Azerion zag de omzet afgelopen jaar flink stijgen tot 453 miljoen euro en voldeed daarmee aan zijn eigen doelstellingen. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een verdere omzetgroei tot 560 miljoen euro.

Kendrion behaalde vorig jaar een recordomzet van dik 519 miljoen euro. Dat was 12 procent meer dan een jaar eerder. Topman Joep van Beurden sprak van sterke inkomsten in een wisselvallige economie met hoge inflatie en geopolitieke instabiliteit. De topman verwacht dat het huidige economische klimaat in de eerste helft van 2023 zal aanhouden en in de tweede helft mogelijk zal verbeteren door het herstel van de Chinese economie. Het bedrijf stelt verder op schema te liggen om de doelstellingen voor 2025 te realiseren.

MidKap

De Europese beurzen sloten maandag hoger. De AEX steeg 1,4 procent tot 756,99 punten en de MidKap klom 1,2 procent tot 1017,83 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,6 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent in de plus op 32.889,09 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent en techbeurs Nasdaq won 0,6 procent.

De euro was 1,0589 dollar waard, tegenover 1,0558 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 76,19 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 82,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

37 minuten geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

51 minuten geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

1 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

1 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

1 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

4 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

5 uur geleden