Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor resultaten techinvesteerder Prosus op Damrak

Aandacht voor resultaten techinvesteerder Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Prosus. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

De techinvesteerder maakt zich ook op voor wisseling aan de top. Prosus liet vorige maand al weten dat Fabricio Bloisi per 1 juli de hoogste baas wordt. Hij vervangt interim-topman Erwin Tu, die tijdelijk de taken overnam van Bob van Dijk na zijn vertrek in september vorig jaar.

De AEX-index koerst af op een vrijwel vlak begin van de laatste week van juni. De hoofdindex is deze maand al ruim 2 procent gestegen en bereikte vorige week nog een nieuw slotrecord. De stemming op de beursvloeren wordt onder meer gesteund door de hoge verwachtingen rond kunstmatige intelligentie (AI), die voor sterke koerswinsten in de tech- en chipsector hebben gezorgd.

Inflatie VS

De week lijkt verder rustig te beginnen. Beleggers wachten vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

Het statistiekbureau CBS meldde verder dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal sterker is gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuwe raming bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

Envipco

De Aziatische aandelenmarkten gingen overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio klom 0,5 procent, mede dankzij een waardedaling van de Japanse yen. De Japanse viceminister van Financiën waarschuwde daarbij dat de autoriteiten indien nodig zullen ingrijpen om de waarde van de munt te stutten. De beurzen in Hongkong en Shanghai verloren 0,7 procent.

Op het Damrak zal Envipco mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Finse bank gaven de maker van statiegeldmachines een koopadvies.

Euro- en oliekoersen

De euro was 1,0698 dollar waard, tegen 1,0693 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 80,71 dollar. Brentolie werd ook iets goedkoper op 85,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

9 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

9 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

11 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

13 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

13 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

14 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

14 uur geleden