Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor resultaten DSM op Beursplein 5

Aandacht voor resultaten DSM op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar DSM. Het speciaalchemieconcern heeft de moeilijkheden met de bevoorrading in het derde kwartaal goed doorstaan en boekte een flink hogere omzet. Daarnaast houden beleggers de blik gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan een tweedaagse beleidsvergadering. Ook houden beleggers de ontwikkelingen op de klimaattop in Glasgow in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 stevent op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine minnen te openen. De aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,4 procent lager. In Australië hield de centrale bank de rente ongewijzigd. Wel liet de centrale bank de verwachting dat de rente pas in 2024 verhoogd zal worden los. Nu wordt een eerste rentestap in 2023 voorzien.

DSM zag het onderdeel Materials, dat aan de auto-industrie levert, fors groeien ondanks de problemen met tekorten aan chips in die sector. Bij de grotere divisie Nutrition, die voedingsingrediënten maakt, werd ook meer omzet geboekt. Dat kwam onder meer door een sterke vraag naar ingrediënten voor diervoeding en verzorgingsproducten. DSM liet in september weten zich louter te willen richten op gezondheid, voeding en biowetenschappen en zette de materialendivisie in de etalage.

Just Eat Takeaway

ForFarmers kwam ook met cijfers. Het resultaat van het diervoerbedrijf stond afgelopen kwartaal flink onder druk door de hogere energieprijzen. De omzet nam wel toe doordat de hogere grondstofprijzen grotendeels konden worden doorberekend aan veehouders.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, zal mogelijk bewegen op de resultaten van branchegenoot HelloFresh. Het Duitse maaltijdboxenbedrijf schroefde zijn omzetverwachting op na een sterk kwartaal, waarin het bedrijf opnieuw veel nieuwe klanten wist te werven.

Olie

Ook kunstmestproducent OCI staat in de belangstelling. De Canadese sectorgenoot Nutrien verhoogde zijn winstverwachting na een sterk derde kwartaal, terwijl de resultaten van de Amerikaanse concurrent Mosaic tegenvielen. Beide bedrijven verwachten echter dat de recente prijsstijging van kunstmest zal aanhouden vanwege de sterke vraag.

De euro was 1,1604 dollar waard, tegen 1,1589 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 84,31 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 85,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

2 uur geleden
Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

5 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

11 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

13 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

18 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

20 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden