Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor resultaten baggeraar Boskalis op Damrak

Aandacht voor resultaten baggeraar Boskalis op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Boskalis. De baggeraar en maritiem dienstverlener zag het orderboek in de eerste jaarhelft stijgen naar een nieuw recordniveau. Ook de technologiebedrijven staan in de belangstelling na het nieuwe slotrecord van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Verder wordt vooral uitgekeken naar de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst van centrale bankiers, die donderdag begint.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht hoger begin. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters met kleine winsten te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië wonnen dinsdag opnieuw terrein. De Nikkei in Tokio sloot 0,9 procent hoger, mede dankzij koerswinsten in de chipsector. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds bijna 2 procent in de plus onder aanvoering van de grote Chinese techbedrijven als Tencent en Alibaba.

Boskalis zag de orderportefeuille stijgen tot meer dan 5,5 miljard euro, onder meer dankzij grote projecten op het gebied van hoogwaterbescherming en infrastructuur. Het bedrijf, dat dit jaar betrokken was bij het bergen van het containerschip Ever Given dat was vastgelopen in het Suezkanaal, boekte ook weer winst. Boskalis zegt bij zijn baggeractiviteiten de meeste last te ondervinden van de reisbeperkingen en strenge quarantainemaatregelen tegen het coronavirus, met name in Zuidoost-Azië.

PostNL

Ook PostNL weet de aandacht op zich gericht. Een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in het hoger beroep over de fusie van PostNL en Sandd laat mogelijk nog lang op zich wachten. De rechters konden maandag nog niet aangeven wanneer ze precies met een oordeel komen. Mogelijk is er nog een vervolgzitting nodig. Ook zou het kunnen dat er nog vragen voorgelegd moeten worden aan het Europese Hof.

Beleggers houden ook de ontwikkelingen rond het wereldwijde chiptekort in de gaten. Een oplopend aantal coronabesmettingen in Maleisië dreigt het tekort aan computerchips te verergeren. Strenge lokale coronamaatregelen kunnen voorlopig waarschijnlijk nog niet worden afgebouwd. Grote chipbedrijven als Infineon, NXP en STMicroelectronics zijn actief in het Aziatische land. Maar door de virusuitbraak liggen hun fabrieken soms noodgedwongen stil.

De euro was 1,1744 dollar waard, tegen 1,1733 dollar op een dag eerder. De olieprijzen gingen licht omhoog na de stijging van ruim 5 procent op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 66,03 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer, op 69,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

3 minuten geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

5 minuten geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

1 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

1 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

1 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

3 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

3 uur geleden