Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor resultaten baggeraar Boskalis op Damrak

Aandacht voor resultaten baggeraar Boskalis op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Boskalis. De baggeraar en maritiem dienstverlener zag het orderboek in de eerste jaarhelft stijgen naar een nieuw recordniveau. Ook de technologiebedrijven staan in de belangstelling na het nieuwe slotrecord van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Verder wordt vooral uitgekeken naar de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst van centrale bankiers, die donderdag begint.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht hoger begin. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters met kleine winsten te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië wonnen dinsdag opnieuw terrein. De Nikkei in Tokio sloot 0,9 procent hoger, mede dankzij koerswinsten in de chipsector. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds bijna 2 procent in de plus onder aanvoering van de grote Chinese techbedrijven als Tencent en Alibaba.

Boskalis zag de orderportefeuille stijgen tot meer dan 5,5 miljard euro, onder meer dankzij grote projecten op het gebied van hoogwaterbescherming en infrastructuur. Het bedrijf, dat dit jaar betrokken was bij het bergen van het containerschip Ever Given dat was vastgelopen in het Suezkanaal, boekte ook weer winst. Boskalis zegt bij zijn baggeractiviteiten de meeste last te ondervinden van de reisbeperkingen en strenge quarantainemaatregelen tegen het coronavirus, met name in Zuidoost-Azië.

PostNL

Ook PostNL weet de aandacht op zich gericht. Een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in het hoger beroep over de fusie van PostNL en Sandd laat mogelijk nog lang op zich wachten. De rechters konden maandag nog niet aangeven wanneer ze precies met een oordeel komen. Mogelijk is er nog een vervolgzitting nodig. Ook zou het kunnen dat er nog vragen voorgelegd moeten worden aan het Europese Hof.

Beleggers houden ook de ontwikkelingen rond het wereldwijde chiptekort in de gaten. Een oplopend aantal coronabesmettingen in Maleisië dreigt het tekort aan computerchips te verergeren. Strenge lokale coronamaatregelen kunnen voorlopig waarschijnlijk nog niet worden afgebouwd. Grote chipbedrijven als Infineon, NXP en STMicroelectronics zijn actief in het Aziatische land. Maar door de virusuitbraak liggen hun fabrieken soms noodgedwongen stil.

De euro was 1,1744 dollar waard, tegen 1,1733 dollar op een dag eerder. De olieprijzen gingen licht omhoog na de stijging van ruim 5 procent op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 66,03 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer, op 69,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Cisco eindigt hoger na wisselvallige sessie op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn na een wisselvallige sessie met kleine winsten geëindigd. Beleggers verwerkten weer een keur aan kwartaalberichten van grote bedrijven, waarbij de resultaten van Cisco in de smaak vielen. Ook lieten verschillende kopstukken van de Federal Reserve hun licht schijnen over het rentebeleid.

4 uur geleden
Autoshow Genève gaat voor vierde jaar op rij niet door

GENÈVE (ANP/DPA/AFP) - De internationale autoshow van Genève gaat volgend jaar februari voor de vierde keer op rij niet door. De organisatie annuleerde de vorige drie edities vanwege de coronapandemie. Nu zouden autofabrikanten door veel onzekerheid op het vlak van "economie en geopolitiek" niet durven te beloven naar de Zwitserse stad af te reizen. Ook blijft het risico van een opleving van het coronavirus groot.

5 uur geleden
Tesla wil huishoudens elektriciteit verkopen

AUSTIN (ANP) - Tesla is van plan elektriciteit aan huishoudens te verkopen. De eerste stappen op die markt zet de autofabrikant in de Amerikaanse staat Texas, blijkt uit een nieuwe vacature op de site van het bedrijf. Daarin schrijft Tesla op zoek te zijn naar een leidinggevende voor dit nieuwe onderdeel.

5 uur geleden
Prijs voor gas in Europa breekt weer record

AMSTERDAM (ANP) - De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.

8 uur geleden
Shell verlaagt productie Duitse raffinaderij om lage waterstand

FRANKFURT (ANP/RTR) - Olie- en gasconcern Shell heeft de productie van zijn Rheinland-raffinaderij bij Keulen moeten terugschroeven vanwege de lage waterstand van de Rijn. De Duitse raffinaderij maakt brandstoffen, stookolie en petrochemicaliën.

8 uur geleden
OPEC houdt vast aan oliebondgenoot Rusland

WENEN (ANP) - Het verbond van olieproducerende landen OPEC is niet van plan de samenwerking met Rusland op te zeggen, ondanks de inval in Oekraïne. De onlangs aangetreden secretaris-generaal Haitham Al Ghais noemt het "moeilijk voor te stellen" dat de deal van OPEC-landen met Rusland en andere niet-leden na dit jaar eindigt.

9 uur geleden
Rabobank: gesprek met Remkes was 'superconstructief'

UTRECHT (ANP) - De Rabobank heeft "een superconstructief gesprek" gevoerd met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, zegt een woordvoerster van de bank na afloop van de bijeenkomst. "Over en weer is er goed gepraat over het verdienmodel van de boer. Er is ook wel gesproken over het perspectief van de boer, omdat veel klanten van ons nu in onzekerheid zitten", aldus de zegsvrouw.

10 uur geleden