Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor resultaten ASML en Just Eat Takeaway op Damrak

Aandacht voor resultaten ASML en Just Eat Takeaway op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van chipmachinemaker ASML en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway. ASML zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. ASML merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt. Het bedrijf handhaafde wel de omzetverwachting voor het hele jaar.

Ook Just Eat Takeaway bevestigde de vooruitzichten voor dit jaar. Het aantal bestellingen en de waarde van de bestellingen namen af in het eerste kwartaal. Topman Jitse Groen verklaarde echter dat het bedrijf het jaar goed is begonnen en hij kijkt uit naar de rest van het jaar.

Beleggers houden verder de ontwikkelingen in het Midden-Oosten in de gaten na de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde. Ook kauwen beleggers na op de uitlatingen van Jerome Powell. De Amerikaanse centralebankpresident liet weten dat de recente inflatiecijfers nog onvoldoende vertrouwen bieden voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens de Fed-baas kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten.

AkzoNobel

De AEX-index op het Damrak koerst af op een lager begin, waarbij ASML met een verlies lijkt te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio daalde 1,3 procent en de beurs in Shanghai won 1,4 procent.

Op het Damrak profiteert verfconcern AkzoNobel mogelijk van een adviesverhoging door investeringsbank Jefferies. De kenners van ING verhoogden daarnaast het advies voor de bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens B&S naar kopen.

CM.com en TomTom

Navigatiespecialist TomTom en chat-betalingsdienstverlener CM.com kwamen met cijfers. TomTom zag de omzet in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van een kwartaal eerder. Wel wist het bedrijf het nettoverlies flink terug te dringen. Ook handhaafde het bedrijf zijn omzetverwachting voor het hele jaar. CM.com zag de omzet in de eerste drie maanden van het jaar dalen ten opzichte van een jaar eerder. De winstmarge verbeterde wel. Ook voorziet het bedrijf een verbetering van de omzet vanaf het tweede kwartaal.

Euro en olie

De euro was 1,008 dollar waard, tegen 1,0625 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent in prijs tot 84,80 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 89,54 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

2 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

3 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

4 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

5 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

7 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

15 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

17 uur geleden