Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Randstad op drukke beursdag

Aandacht voor Randstad op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van Randstad. Het uitzendconcern blijft last houden van de moeilijkere economische omstandigheden wereldwijd. Vooral in Noord-Amerika verdiende de Nederlandse uitzender het afgelopen kwartaal fors minder. In Nederland en de landen om ons heen wist Randstad het verval ten opzichte van het afgelopen recordjaar enigszins beperkt te houden.

Randstad zag de totale omzet met 7 procent dalen tot 6,3 miljard euro. De nettowinst nam af tot 170 miljoen euro, van 230 miljoen euro een jaar eerder. Een ommekeer is volgens de uitzender nog niet in zicht. In oktober, de eerste maand van het vierde kwartaal, is het beeld volgens het bedrijf hetzelfde als in het derde kwartaal. Randstad verwacht dan ook dat de brutomarge en de operationele kosten dit kwartaal ongeveer gelijk zullen zijn aan die in de afgelopen periode.

Chipbedrijf ASMI zal na de slotbel de resultaten bekendmaken. Vooral buiten het Damrak komen veel grote Europese en Amerikaanse bedrijven met kwartaalcijfers. Zo openden de Zwitserse farmaceut Novartis, het Franse telecomconcern Orange en de Italiaanse bank UniCredit de boeken. Later op de dag komen onder meer de Amerikaanse frisdrankfabrikant Coca-Cola en autoproducent GM met cijfers. Softwareconcern Microsoft en Google-moeder Alphabet brengen na de slotbel op Wall Street de resultaten naar buiten.

Verder houden beleggers vooral de ontwikkelingen rond de oorlog tussen Israƫl en Hamas in de gaten. Ook de oplopende rentetarieven op Amerikaanse staatsobligaties houden de financiƫle markten in de greep.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een hogere opening. Ook de andere Europese beurzen lijken met winsten te beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent in de plus en de beurs in Shanghai won 0,3 procent. In Hongkong keerden beleggers terug na een lang weekeinde en daalde de Hang Seng-index 0,9 procent.

Op het Damrak staat ook Ajax in de belangstelling. Trainer Maurice Steijn vertrekt bij de beursgenoteerde voetbalclub na de slechte start van het seizoen. Assistent-trainer Hedwiges Maduro neemt voorlopig zijn taken over.

De euro was 1,0678 dollar waard, tegen 1,0642 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 85,67 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 90,05 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

3 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

3 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

3 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

3 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

4 uur geleden