Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Prosus op Damrak na koersdaling Tencent

Aandacht voor Prosus op Damrak na koersdaling Tencent

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar techinvesteerder Prosus na een flinke koersdaling in de Chinese techsector. Internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, en webwinkelconcern Alibaba stonden in Hongkong bij de verliezers. De bedrijven kregen van China een boete opgelegd wegens het niet naleven van anti-monopolieregels over de openbaarmaking van transacties.

Later in de week verschuift de aandacht van beleggers zich naar de bedrijfsresultaten, aangezien het seizoen voor de halfjaarcijfer voorzichtig begint. In Nederland komen onder meer navigatiedienstverlener TomTom en afvalverwerker Renewi met updates. In de Verenigde Staten zijn het zoals gebruikelijk de grote Amerikaanse banken die als eerste de boeken openen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met verliezen openen. De aandelenmarkten in Azië gingen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 1,1 procent in de plus.

De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds ruim 3 procent kwijt. Naast Tencent (min 3,3 procent) en Alibaba (min 6,7 procent) stonden ook de casinobedrijven onder druk na het nieuws dat gokparadijs Macau vanwege de uitbraak van het coronavirus een week lang dichtgaat.

De vrees voor een recessie blijft ook boven de markten hangen. De Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) waarschuwde afgelopen weekeinde dat een volledige Russische leveringsstop van gas zou kunnen leiden tot een economische krimp van 10 procent of meer in Duitsland in de winterperiode. Maandag gaat de gaspijplijn Nord Stream 1, die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee, tijdelijk dicht vanwege jaarlijks onderhoud. Er wordt nu gevreesd dat Moskou na afloop van het onderhoud helemaal stopt met de gasleveringen aan Duitsland.

De Europese beurzen sloten vrijdag licht hoger. De AEX-index won 0,4 procent tot 674,22 punten en de MidKap klom 0,9 procent tot 912,52 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent. Wall Street ging met kleine koersuitslagen het weekeinde in. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 31.338,15 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent en techgraadmeter Nasdaq won 0,1 procent.

De euro was 1,0142 dollar waard, tegen 1,0183 dollar op vrijdag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 103,40 dollar. Brentolie daalde 1,1 procent in prijs tot 105,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inflatiecijfers eurozone trekken de aandacht in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende handelsweek voornamelijk uit naar macro-economische cijfers, nu de meeste grote bedrijven hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd. De eerste raming van de inflatie in de eurozone speelt dan waarschijnlijk een hoofdrol.

3 minuten geleden
Containervervoer in korte tijd fors duurder geworden

AMSTERDAM (ANP) - De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

1 uur geleden
Corendon-oprichter hekelt ultrakorte vluchten: schaf ze gewoon af

AMSTERDAM (ANP) - Bij vakantieaanbieder Corendon is weinig begrip voor hogere ticketbelastingen voor vluchten over langere afstanden. Juist het vliegtuig pakken voor relatief korte afstanden is in de ogen van oprichter en grootaandeelhouder Atilay Uslu een groot probleem voor het milieu. Het liefst ziet hij vluchten van minder dan 500 kilometer helemaal niet.

4 uur geleden
China hint op maatregelen tegen Europees varkensvlees

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China denkt steeds nadrukkelijker over vergeldingsmaatregelen tegen de Europese Unie, die meerdere onderzoeken doet naar mogelijk oneerlijke concurrentie door Chinese bedrijven. Staatskrant Global Times meldt dat het Chinese bedrijfsleven de autoriteiten willen vragen om een antidumpingonderzoek te openen naar varkensvlees uit de Europese Unie.

5 uur geleden
Grote beleggersadviseur is tegen megabonus voor Tesla-baas Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De kans groeit dat een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla een megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk afwijst. Een belangrijke adviseur voor het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, Glass Lewis, roept aandeelhouders op om niet akkoord te gaan met de beloning. Die is namelijk van een "buitensporige omvang", staat in een nieuw advies.

6 uur geleden
Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

1 dag geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

1 dag geleden