Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Prosus en Amerikaans rentebesluit op Damrak

Aandacht voor Prosus en Amerikaans rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar Prosus. De techinvesteerder stond de afgelopen dagen flink onder druk door de verkoopgolf in de Chinese techsector. Chinese techbedrijven als Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, schoten woensdag echter omhoog na positieve uitlatingen van de Chinese autoriteiten.

Daarnaast wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De centrale bank zal naar verwachting voor het eerst sinds 2018 de rente verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Beleggers houden verder de ontwikkelingen rond de Russische oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten, waarbij wordt gehoopt op enige vooruitgang in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren flink hoger te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen openen. In de Aziatische regio gingen de aandelenmarkten woensdag stevig vooruit. De Nikkei in Tokio eindigde 1,6 procent in de plus.

Techbedrijven

In Hongkong steeg de Hang Seng-index tussentijds bijna 9 procent na de verliesbeurt van 6 procent een dag eerder. De koersen schoten omhoog nadat de Chinese vicepremier Liu He na een bijeenkomst met financiële toplieden verklaarde dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten in het land stabiel te houden en steun zullen blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven.

De Chinese techbedrijven gingen de afgelopen dagen juist in de uitverkoop door de zorgen over de strengere aanpak van de sector door Beijing en de vrees dat een aantal grote Chinese techbedrijven mogelijk hun beursnoteringen op Wall Street zullen verliezen. Internet- en gamesconcern Tencent dikte ruim 23 procent aan, waardoor de in Amsterdam genoteerde grootaandeelhouder Prosus naar verwachting ook flink zal herstellen.

Ajax

ABN AMRO en verzekeraar NN Group zullen mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Analisten van HSBC schroefden hun aanbeveling voor ABN AMRO op naar kopen. NN kreeg een koopadvies van Deutsche Bank. Ook Ajax staat in de belangstelling na de uitschakeling in de Champions League. De beursgenoteerde voetbalclub verloor de thuiswedstrijd in de achtste finales tegen Benfica na een eerder gelijkspel.

De euro was 1,0979 dollar waard, tegen 1,0943 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent meer op 98,64 dollar. Brentolie werd 3,1 procent duurder op 102,95 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

3 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

7 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

7 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

8 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

9 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

10 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

10 uur geleden