Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor PostNL aan begin nieuwe beursweek

Aandacht voor PostNL aan begin nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar PostNL. De post- en pakketbezorger deed afgelopen kwartaal goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Het bedrijf denkt wel dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag blijft verder de stemming op de Europese markten ondersteunen. Door de lager dan verwachte banengroei is het risico dat de Federal Reserve zijn steunbeleid afbouwt afgenomen. Verder wordt uitgekeken naar de inflatiecijfers in de VS en Europa, die later deze week naar buiten komen.

PostNL leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 108 miljoen pakketten af. Die waren goed voor een omzet van 662 miljoen euro. Door het stemmen per post tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en de uitnodigingen voor een coronavaccinatie nam de omzet van de postactiviteiten toe tot 466 miljoen. Van de brutowinst van 130 miljoen euro denkt PostNL dat 42 miljoen euro gerelateerd is aan de coronacrisis. Als de situatie normaliseert zal deze winst niet terugkeren, verwacht het bedrijf. De Belgische krant De Tijd meldde daarnaast afgelopen weekend dat PostNL en GLS in België worden vervolgd voor sociale fraude.

De Amsterdamse AEX-index stevent op basis van de openingsindicatoren af op een hoger begin van de week. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters met winsten te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen maandag overwegend vooruit in navolging van de nieuwe recordstanden op Wall Street.

Farmaceutische sector

Ook blijft de aandacht uitgaan naar de farmaceutische sector. De Europese Unie, die farmaceut AstraZeneca ervan beschuldigt bestelde vaccins niet op tijd te leveren, heeft de contracten met het Brits-Zweedse bedrijf niet verlengd. Dit weekeinde werd bekend dat de EU de komende twee jaar kan rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. De Duitse farmaceut BioNTech liet daarnaast weten coronavaccins tegen kostprijs te willen verkopen aan armere landen. Het vrijgeven van patenten op coronavaccins voor ontwikkelingslanden is volgens het bedrijf geen goed idee.

Op de oliemarkt houdt de cyberaanval op de grootste uitbater van oliepijpleidingen in de Verenigde Staten de gemoederen bezig. Colonial Pipeline haalde uit voorzorg bepaalde IT-systemen offline en legde zijn pijpleidingen stil. De hackers, de cybercriminele groep DarkSide, eisen geld om de systemen van Colonial Pipeline weer vrij te geven. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 65,29 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 68,73 dollar per vat. De euro was 1,2151 dollar waard, tegen 1,2054 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

FrieslandCampina blijft last houden van een dalende melkaanvoer

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina blijft last houden van een dalende aanvoer van melk, mede doordat meerdere Nederlandse melkveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. "De politieke onzekerheid helpt daar ook niet bij", zegt Jan Derck van Karnebeek, topman van het bedrijf, in een toelichting op de halfjaarresultaten.

5 minuten geleden
Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

2 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

2 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

3 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

3 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

4 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

5 uur geleden