Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Philips op Damrak na miljardenclaim door VEB

Aandacht voor Philips op Damrak na miljardenclaim door VEB

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Philips. Beleggersvereniging VEB wil miljarden zien van het zorgtechnologieconcern vanwege de schade die beleggers zouden hebben geleden door de slaapapneuaffaire. Volgens de VEB heeft Philips patiënten en aandeelhouders verkeerd geïnformeerd over de kwestie. De belangenorganisatie raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel op 16 miljard euro.

Philips kondigde vorig jaar aan 5,5 miljoen apneu-apparaten te moeten terugroepen omdat in bepaalde apparaten isolatieschuim kon afbrokkelen, wat mogelijk ernstige gezondheidsschade voor patiënten oplevert. Uit documenten van de Amerikaanse toezichthouder FDA blijkt echter dat er al in 2015 aanwijzingen waren dat er iets mis was. De VEB wil eerst in gesprek met Philips. Mogelijk volgt een stap naar de Ondernemingskamer met het verzoek onderzoek te doen naar de gang van zaken bij Philips sinds 2015.

Beleggers kijken daarnaast ook uit naar het Amerikaanse inflatiecijfer, dat voor dinsdag op het programma staat. Dat cijfer geeft mogelijk meer inzicht of de stijging van de consumentenprijzen in de VS de piek heeft bereikt. De Amerikaanse centrale bank heeft de rente al flink verhoogd om de inflatie aan te pakken en zal dat naar verwachting later deze maand opnieuw doen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht hoger begin van de nieuwe week. Vrijdag won de hoofdindex al 1,7 procent. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine winsten te openen. In Azië bleven de aandelenmarkten in China, Hongkong en Zuid-Korea maandag dicht vanwege nationale feestdagen. In Tokio werd wel gehandeld en eindigde de Nikkei 1,2 procent hoger.

Arcadis maakte een kleine overname bekend. Het advies- en ingenieursbureau koopt het Duitse bedrijf Giftge Consult, dat adviezen geeft op het gebied van energietransitie. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Bij het bedrijf werken zestig mensen.

Ook de energie-aandelen staan in de belangstelling. Uit een onderzoek van persbureau Bloomberg blijkt dat twee derde van ruim achthonderd ondervraagde beleggers de komende zes maanden van plan is om zijn positie in de energiesector uit te breiden vanwege de stijgende elektriciteitsprijzen en de verwachte stroomtekorten later dit jaar.

De euro stond op 1,0086 dollar waard, tegen 1,0038 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 85,72 dollar per vat. Brentolie kostte 1 procent minder op 91,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

21 uur geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

22 uur geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

23 uur geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

1 dag geleden