Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Philips, Just Eat Takeaway en inflatie VS op Damrak

Aandacht voor Philips, Just Eat Takeaway en inflatie VS op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar zorgtechnologiebedrijf Philips en maaltijdbezorger Just Eet Takeaway, die met handelsberichten kwamen. Philips liet weten meer geld opzij te zetten vanwege de terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten en gaf een omzetwaarschuwing. Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd.nl, zag het aantal bestellingen afgelopen jaar met een derde toenemen.

Philips zette 225 miljoen euro extra opzij voor zijn slaapapneuapparaten, die een isolatieschuim bevatten dat kan afbrokkelen wat gevaarlijk kan zijn voor de patiënten. Philips riep al 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten terug naar de fabriek. In een handelsupdate meldt het concern dat circa 5,2 miljoen apparaten bij de kwestie betrokken zijn. Voor de terugroepactie had Philips al 500 miljoen euro gereserveerd. Vanwege problemen in de toeleveringsketen rekent het bedrijf daarnaast op een omzet in het vierde kwartaal van circa 4,9 miljard euro. Dat is 350 miljoen euro minder dan eerder verwacht.

Just Eat Takeaway meldde dat er in 2021 in totaal voor ruim 28 miljard euro aan maaltijden werd besteld bij het bedrijf. De groei van het aantal orders bedroeg in het vierde kwartaal 14 procent. In het derde kwartaal was dat nog 25 procent. Wel stelt het bedrijf dat de winstgevendheid verbeterde door onder meer schaalvoordelen.

VS en Azië

Beleggers kijken daarnaast uit naar het Amerikaanse inflatiecijfer. De Amerikaanse centralebankpresident Powell gaf dinsdag al aan dat hij verwacht dat de inflatiedruk dit jaar zal gaan afzwakken omdat de problemen bij de toelevering en transport van goederen en grondstoffen zouden moeten verminderen. Maar als de inflatie hardnekkig hoog blijft, staat de Federal Reserve paraat om de rente nog sterker te gaan verhogen.

De AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een positief begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met winsten te openen. In de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten vooruit. In Tokio eindigde de Nikkei 1,9 procent in de plus. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 2,6 procent hoger dankzij sterke koerswinsten onder de grote Chinese techbedrijven als Alibaba en Tencent.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1363 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 81,28 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 83,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

31 minuten geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

1 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

1 uur geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

1 uur geleden
Schiphol: vrijdag 117 vluchten geannuleerd door slecht weer

SCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

1 uur geleden
Heel Scandinavië keert zich nu tegen Tesla om Zweeds cao-conflict

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

2 uur geleden
Curator: meerdere partijen interesse in bedrijf achter Perry Sport

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.

2 uur geleden