Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Philips en cijfers Prosus op Damrak

Aandacht voor Philips en cijfers Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de AEX-fondsen Philips en Prosus. De Amerikaanse toezichthouder FDA waarschuwde opnieuw voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij het zorgtechnologieconcern sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

Techinvesteerder Prosus presenteerde de volledige halfjaarcijfers. Eerder kwam het bedrijf al met voorlopige resultaten. Prosus zag de omzet in de eerste jaarhelft met 16 procent groeien tot 2,6 miljard dollar. Het bedrijf groeide daarmee naar eigen zeggen twee keer zo snel als branchegenoten. Ook liet de winst per aandeel een forse groei zien. Interim-topman Ervin Tu verklaarde aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt met het doel om de winstgevende groei aan te jagen. Dat winstdoel denkt het bedrijf nu in de tweede jaarhelft te behalen. Tu nam in september dit jaar het roer over bij Prosus en het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers na het plotselinge vertrek van de Nederlander Bob van Dijk.

Smeermiddelendistributeur

Beleggers verwerken daarnaast de uitlatingen van twee bestuurders van de Amerikaanse Federal Reserve. Zo verklaarde Christopher Waller er steeds meer vertrouwen in te hebben dat het rentebeleid voor een daling van de inflatie richting de gewenste 2 procent zorgt. Ook denkt hij dat de Fed de rente kan gaan verlagen indien de inflatie de komende drie tot vijf maanden blijft afnemen. Een ander Fed-kopstuk, Michelle Bowman, zei daarentegen dat ze voor een nieuwe renteverhoging in december is als de inflatie niet verder daalt.

De AEX-index lijkt licht lager te gaan openen. IMCD kondigde een kleine overname in China aan. De chemicaliƫndistributeur koopt smeermiddelendistributeur RBD Chemical. Het bedrijf heeft een jaaromzet van zo'n 10 miljoen euro.

Geen boete

AkzoNobel liet weten af te zien van de overname van Kansai Paint Africa. Het verfconcern heeft geen toestemming gekregen van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten om de Afrikaanse verf- en coatingactiviteiten van het Japanse Kansai Paint te kopen. De twee bedrijven hebben afgesproken dat AkzoNobel geen boete hoeft te betalen aan Kansai vanwege het afbreken van de deal.

De euro was 1,0994 dollar waard, tegen 1,1002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 76,68 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 81,83 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Resultaten chipbedrijf ASMI centraal op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt dinsdag vooral uitgekeken naar de resultaten van ASMI. Beleggers zijn met name benieuwd naar de vooruitzichten van de chiptoeleverancier. De laatste tijd is er meer vraag naar chips door de opkomst van toepassingen op het gebied kunstmatige intelligentie (AI).

19 minuten geleden
Reisorganisatie Expedia schrapt 1500 banen

SEATTLE (ANP) - Expedia Group, het bedrijf achter reiswebsites als Hotels.com en Trivago, gaat wereldwijd ongeveer 1500 banen schrappen. Dat komt overeen met 9 procent van het totale personeelsbestand. Daarmee wil het bedrijf de kosten drukken, marktaandeel winnen en de groei herstellen.

22 minuten geleden
Bloomberg: onlinekledingwinkel Shein bekijkt beursgang Londen

SINGAPORE (ANP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein is aan het kijken naar een beursgang in Londen in plaats van New York, omdat het moeilijkheden verwacht met een gang naar de Amerikaanse aandelenmarkt. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. In november werd door ingewijden nog gezegd dat Shein een sprong naar Wall Street zou willen maken.

41 minuten geleden
Stedin roept op laadpaal tussen 16.00 en 21.00 uur uit te zetten

ROTTERDAM (ANP) - Netbeheerder Stedin roept laadpaalexploitanten op om laadpalen voor elektrische auto's tussen 16.00 uur en 21.00 uur uit te zetten, vooral in de stedelijke gebieden. Volgens de organisatie is dat nodig om het overvolle stroomnet in die uren wat te ontlasten. Dat is namelijk de tijd dat veel mensen dagelijks thuiskomen en allerlei apparaten aanzetten, waardoor er veel vraag naar stroom is.

47 minuten geleden
Bitcoin voor het eerst sinds eind 2021 boven 57.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is dinsdag voor het eerst sinds eind 2021 weer tot boven de 57.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld zette daarmee het herstel voort na de schandalen in de afgelopen jaren, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. De prijs van de bitcoin wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen en verdere aankopen door MicroStrategy.

1 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

7 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

8 uur geleden