Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor kwartaalupdates ASML en AkzoNobel op Damrak

Aandacht voor kwartaalupdates ASML en AkzoNobel op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chipmachinemaker ASML en verffabrikant AkzoNobel. ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke vraag naar chips, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten. AkzoNobel verwacht dat de prijzen van zijn verfmerken Sikkens en Flexa verder zullen stijgen door de hogere grondstofprijzen. Ook denkt het concern dat de beperkingen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 zullen aanhouden.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren vrijwel vlak te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen.

ASML boekte afgelopen kwartaal een omzet van 5,2 miljard euro en een winst van 1,7 miljard euro. Financieel directeur Roger Dassen sprak van "sterke cijfers", maar gaf aan dat zijn bedrijf ook merkt dat materialen schaars zijn. Dassen voorziet "enige impact" op de resultaten in het vierde kwartaal.

ING

De omzet van AkzoNobel steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 6 procent. Het bedrijfsresultaat viel wel flink terug. Volgens topman Thierry Vanlancker ligt het bedrijf op koers om aan het eind van het jaar met eigen prijsinitiatieven de inflatie van grondstofprijzen te compenseren.

ING weet eveneens de aandacht op zich gericht. De bank gaat bepaalde klanten compenseren wanneer hun rente niet in de pas liep met de gemiddelde marktrente. ING neemt voor de regeling een voorziening van 180 miljoen euro.

Philips

Vopak kondigde een wijziging aan de top van het bedrijf aan. Dick Richelle zal per 1 januari 2022 topman Eelco Hoekstra vervangen. Hoekstra vertrekt na elf jaar als bestuursvoorzitter van het tankopslagbedrijf naar SHV. Richelle werkt al sinds 1995 bij Vopak. In de afgelopen twaalf jaar stond hij aan het roer van de divisies in de Amerika's, Aziƫ en het Midden-Oosten.

Philips staat ook in het nieuws. Een Amerikaanse leverancier van gespecialiseerde schoonmaakproducten eist in een rechtszaak 200 miljoen dollar van Philips. Het medisch-technologische bedrijf zou bij problemen met zijn apparaten tegen slaapapneu ten onrechte hebben gewezen naar reinigers die werken met ozon als oorzaak. SoClean zegt dat de omzet daardoor is gekelderd.

De euro was 1,1644 dollar waard, tegen 1,1631 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 82,76 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 84,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

4 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

7 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

8 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

10 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

10 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

10 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

20 uur geleden