Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor kwartaalcijfers DSM op herstellend Damrak

Aandacht voor kwartaalcijfers DSM op herstellend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de kwartaalresultaten van DSM. Het speciaalchemieconcern wist mede door prijsverhogingen de omzet op te voeren. Buiten het Damrak kwamen de grote Franse bank BNP Paribas en de Duitse pakketbezorger Deutsche Post met cijfers. BNP Paribas boekte meer winst en Deutsche Post sprak van een sterke start van het jaar. Ook BP opende de boeken. Het Britse olie- en gasconcern leed een nettoverlies van dik 20 miljard dollar vanwege het vertrek uit Rusland.

De Europese beurzen lijken daarbij weer wat te herstellen van de flinke koersverliezen een dag eerder. Daarnaast begint de Federal Reserve dinsdag aan zijn tweedaagse rentevergadering. De Amerikaanse centrale bank heeft al laten doorschemeren de rente na afloop van de vergadering op woensdag waarschijnlijk met een half procentpunt te verhogen om de hoge inflatie in de Verenigde Staten te bestrijden.

De AEX-index koerst af op een openingswinst van zo'n 1 procent. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting in het groen openen.

Moeilijke economische omstandigheden

DSM verkocht door het beëindigen van lockdowns in veel landen meer bestanddelen voor bijvoorbeeld drankjes en brood. Wel merkte het AEX-bedrijf dat klanten uit de veeteelt hun aangelegde voorraden eerst afbouwen en dat varkenshouders in China geraakt worden door de strenge lockdowns in het land. Dat werd weer goedgemaakt met de verkoop van enzymen die de voedingswaarde opvoert van diervoer, dat mede door de oorlog in Oekraïne duurder is geworden.

Ook Kendrion opende de boeken. De producent van elektromagnetische componenten boekte afgelopen kwartaal een recordomzet van bijna 130 miljoen euro. Topman Joep van Beurden sprak van een sterk kwartaal onder moeilijke economische omstandigheden. Kendrion begon het jaar met een zeker optimisme, maar de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China zorgen voor meer economische onzekerheid. Het bedrijf is onder meer een belangrijke toeleverancier aan de autosector, die kampt met tekorten aan computerchips.

Overig

Alfen liet weten zeven energieopslagsystemen aan DSG te hebben verkocht. De producent van laadpalen en opslagsystemen gaf geen financiële details van de deal.

De euro was 1,0506 dollar waard, tegen 1,0514 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 105,07 dollar. Brent-olie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 107,47 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Duizenden bedrijven dreigen al binnen enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken omdat ze nog niet bekend zijn met nieuwe Europese eisen op het gebied van cybersecurity. Daarvoor waarschuwen 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

4 uur geleden
Aantal nog te bouwen woningen iets gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen waarvoor vorig jaar een bouwvergunning werd verleend of waarvan de bouw al gaande was, is licht gedaald vergeleken met het jaar daarvoor. Er zaten 177.500 woningen in de 'pijplijn', 300 minder dan in 2022. Ook vergeleken met 2021 veranderde er weinig, ondanks het grote woningtekort in Nederland. Het gaat om woningen die nog niet zijn opgeleverd.

4 uur geleden
Aantal nog te bouwen woningen iets gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen waarvoor vorig jaar een bouwvergunning werd verleend of waarvan de bouw al gaande was, is licht gedaald vergeleken met het jaar daarvoor. Er zaten 177.500 woningen in de 'pijplijn', 300 minder dan in 2022. Ook vergeleken met 2021 veranderde er weinig, ondanks het grote woningtekort in Nederland. Het gaat om woningen die nog niet zijn opgeleverd.

5 uur geleden
Wall Street leeft op na verliezen vorige week, Tesla daalt verder

NEW YORK (ANP) - Beleggers op de Amerikaanse beurzen vonden maandag de tijd weer rijp om in aandelen te stappen, na de stevige koersdalingen vorige week. Tesla was echter een opvallende daler met een verlies van 3,4 procent. De fabrikant van elektrische auto's verlaagde afgelopen weekeinde de prijzen in de Verenigde Staten, China en Europa. Daarmee probeert topman Elon Musk de tegenvallende verkopen aan te jagen. In China lijkt de actie een nieuwe ronde in de hevige prijzenoorlog in het land te ontketenen. De Chinese concurrent Li Auto reageerde namelijk onmiddellijk met kortingen op zijn nieuwe modellen.

6 uur geleden
Amazon stopt met dronebezorging in testlocatie Californië

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Technologieconcern Amazon stopt met het bezorgen van pakketten met drones in Lockeford in de staat Californië, een van de eerste Amerikaanse testlocaties voor dronebezorging. Amazon-topman Jeff Bezos kondigde in 2013 aan dat hij pakketten via drones wilde gaan afleveren, maar dit project kwam moeizaam van de grond.

8 uur geleden
AEX-index toont herstel ondanks koersverliezen chipbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak heeft zich maandag wat hersteld van het zware verlies van vorige week, al hielpen de waardedalingen van de chipbedrijven daar niet bij. ASML, ASMI en Besi verloren tot 1,5 procent, na de forse koersval van het belangrijke AI-chipbedrijf Nvidia afgelopen vrijdag in New York. Verder kregen beleggers maandagmiddag het uitbreidingsplan van ASML in de regio Eindhoven te verwerken.

11 uur geleden
EU-rekenkamer wil goedkopere elektrische auto's en veel laadpalen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie moet de productie van elektrische auto's snel opschroeven en gaan produceren in alle prijsklassen. Nu blijken nieuwe elektrische auto's meestal in een hoge prijsklasse te liggen. Verder moet de Europese Unie helpen een veel dichter net van laadpalen op te zetten, zodat de komende jaren eigenaren van een hybride auto niet gedwongen worden benzine te tanken.

12 uur geleden