Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor kwartaalcijfers DSM op herstellend Damrak

Aandacht voor kwartaalcijfers DSM op herstellend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de kwartaalresultaten van DSM. Het speciaalchemieconcern wist mede door prijsverhogingen de omzet op te voeren. Buiten het Damrak kwamen de grote Franse bank BNP Paribas en de Duitse pakketbezorger Deutsche Post met cijfers. BNP Paribas boekte meer winst en Deutsche Post sprak van een sterke start van het jaar. Ook BP opende de boeken. Het Britse olie- en gasconcern leed een nettoverlies van dik 20 miljard dollar vanwege het vertrek uit Rusland.

De Europese beurzen lijken daarbij weer wat te herstellen van de flinke koersverliezen een dag eerder. Daarnaast begint de Federal Reserve dinsdag aan zijn tweedaagse rentevergadering. De Amerikaanse centrale bank heeft al laten doorschemeren de rente na afloop van de vergadering op woensdag waarschijnlijk met een half procentpunt te verhogen om de hoge inflatie in de Verenigde Staten te bestrijden.

De AEX-index koerst af op een openingswinst van zo'n 1 procent. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting in het groen openen.

Moeilijke economische omstandigheden

DSM verkocht door het beëindigen van lockdowns in veel landen meer bestanddelen voor bijvoorbeeld drankjes en brood. Wel merkte het AEX-bedrijf dat klanten uit de veeteelt hun aangelegde voorraden eerst afbouwen en dat varkenshouders in China geraakt worden door de strenge lockdowns in het land. Dat werd weer goedgemaakt met de verkoop van enzymen die de voedingswaarde opvoert van diervoer, dat mede door de oorlog in Oekraïne duurder is geworden.

Ook Kendrion opende de boeken. De producent van elektromagnetische componenten boekte afgelopen kwartaal een recordomzet van bijna 130 miljoen euro. Topman Joep van Beurden sprak van een sterk kwartaal onder moeilijke economische omstandigheden. Kendrion begon het jaar met een zeker optimisme, maar de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China zorgen voor meer economische onzekerheid. Het bedrijf is onder meer een belangrijke toeleverancier aan de autosector, die kampt met tekorten aan computerchips.

Overig

Alfen liet weten zeven energieopslagsystemen aan DSG te hebben verkocht. De producent van laadpalen en opslagsystemen gaf geen financiële details van de deal.

De euro was 1,0506 dollar waard, tegen 1,0514 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 105,07 dollar. Brent-olie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 107,47 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Farmaceut J&J stopt wereldwijde verkoop omstreden babypoeder

WASHINGTON (ANP/DPA) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is.

31 minuten geleden
Aegon opnieuw aan kop in AEX, Just Eat Takeaway onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar won een dag eerder al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens 3 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2 procent) werd daarentegen van de hand gedaan na het recente sterke koersherstel.

47 minuten geleden
Economieminister Japan: meer kernenergie nodig

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft meer energie uit kerncentrales nodig om de energievoorziening voor de toekomst veilig te stellen. Dat heeft de nieuwe minister van Economische Zaken, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura gezegd. Volgens hem moeten daarom meer reactoren heropgestart worden.

56 minuten geleden
Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

1 uur geleden
Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

2 uur geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

2 uur geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

3 uur geleden