Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor KLM en resultaten Amerikaanse banken op Damrak

Aandacht voor KLM en resultaten Amerikaanse banken op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers kijken vrijdag onder meer uit naar de resultaten van de grote Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo. Het jaarcijferseizoen op Wall Street wordt daarmee officieel afgetrapt. Op het Damrak staat Air France-KLM in de belangstelling na het nieuws dat Pieter Elbers volgend jaar vertrekt als baas van luchtvaartmaatschappij KLM.

Volgens de raad van commissarissen van KLM is "in goed overleg" besloten om Elbers niet voor een derde termijn op te laten gaan. Zijn huidige termijn loopt in mei 2023 af. In 2019 was er al veel te doen over de herbenoeming van Elbers na zijn eerste termijn. Elbers lag meermaals dwars bij plannen van de directie van Air France-KLM die de autonomie van KLM zouden inperken.

De AEX-index lijkt lager te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting in het rood openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen vrijdag eveneens omlaag. De Nikkei in Tokio sloot de week 1,3 procent lager af en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,6 procent in de min. Vooral de grote Aziatische techbedrijven stonden onder druk in navolging van de koersverliezen in de Amerikaanse techsector.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea verhoogde de centrale bank voor de derde keer sinds afgelopen zomer de rente om de inflatie te beteugelen. De beurs in Shanghai verloor 0,6 procent na gemengde handelscijfers. De Chinese export nam in december iets sterker toe dan verwacht, terwijl de groei van de import een stuk lager uitviel dan voorzien.

Op het Damrak zal het aandeel Philips mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Britse bank HSBC schroefden hun aanbeveling voor het zorgtechnologieconcern op. Philips toonde donderdag wat herstel na de koersval op woensdag die volgde op een omzetwaarschuwing van het bedrijf.

Frankfurt

In Frankfurt gaat de aandacht uit naar SAP. Het Duitse softwarebedrijf zag de totale omzet in het vierde kwartaal met 6 procent stijgen. Het bedrijf bleef daarbij profiteren van een sterke groei van zijn clouddiensten. Voor het nieuwe jaar voorziet het bedrijf een omzetgroei van 4 tot 6 procent. De clouddiensten zullen naar verwachting met 26 procent groeien in 2022. Ook kondigde SAP een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 1 miljard euro.

De euro was 1,1476 dollar waard, tegen 1,1468 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 82,02 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 84,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

47 minuten geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

2 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

3 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

3 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

4 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

4 uur geleden
AEX zakt verder weg, informatieleverancier RELX wel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies geopend, in navolging van de stevige minnen op Wall Street een dag eerder. De rentevrees blijft de markten in een greep houden. Informatieleverancier RELX wist wel de weg omhoog te vinden dankzij een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

4 uur geleden