Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Kendrion en Amerikaanse banken op Damrak

Aandacht voor Kendrion en Amerikaanse banken op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs letten beleggers vrijdag vooral op de resultaten van een aantal grote Amerikaanse banken. Zo brengen JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo later op de dag de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten. Ook vermogensbeheerder BlackRock opent de boeken. Daarmee wordt het cijferseizoen op de beurzen in New York geopend.

Ook gaat de aandacht uit naar Kendrion. De producent van elektromagnetische componenten verkoopt zijn automotive-activiteiten in Europa en de VS aan het Amerikaanse Solero Technologies. Met de verkoop wil het bedrijf zich volledig richten op de industriële groeimogelijkheden in Europa, de VS en China. De opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt om de balans te versterken en voor investeringen in de industriële activiteiten.

Daarnaast kauwen beleggers nog na op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB liet het rentetarief donderdag zoals verwacht ongewijzigd. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde wel dat overheden hun steunmaatregelen voor het compenseren van de eerder gestegen energieprijzen moeten terugschroeven. Alleen dan kan volgens haar de inflatie duurzaam omlaag worden gebracht. Beleggers verwachten dat de ECB in juni zal beginnen met het verlagen van de leenkosten, maar Lagarde wil zich nog niet vastpinnen op een uitgestippeld rentepad.

Statiegeldmachines

De AEX-index op het Damrak koerst af op een positief begin van de laatste handelsdag van de week. Ook de andere Europese beurzen lijken in het groen te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio klom 0,2 procent en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,6 procent. De Kospi in Seoul daalde 0,9 procent, na het besluit van de Zuid-Koreaanse centrale bank om de rente voor de tiende keer op rij onveranderd te laten 3,5 procent.

Op het Damrak zullen ING en ABN AMRO mogelijk bewegen op adviesverlagingen. De beide banken werden door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs van de kooplijst gehaald. Uitzender Randstad kreeg daarnaast een verkoopadvies van de Britse bank Barclays. De maker van statiegeldmachines Envipco kreeg een koopadvies van de Zweedse investeringsbank SEB Equities.

De euro was 1,0704 dollar waard, tegen 1,0703 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 85,80 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 0,8 procent meer op 90,42 dollar.

Meer uit Financieel

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

6 minuten geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

9 minuten geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

1 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

1 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

2 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

3 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

3 uur geleden