Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Just Eat Takeaway op Damrak na adviesverlaging

Aandacht voor Just Eat Takeaway op Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Just Eat Takeaway. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl terug. Een dag eerder was de maaltijdbezorger nog de grote winnaar op het Damrak met een winst van bijna 8 procent.

De Amsterdamse AEX-index koerst verder af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers lijken wat gas terug te nemen na het tweedaagse herstel op Wall Street, waar beter dan verwachte kwartaalcijfers van grote detailhandelsbedrijven als Macy's, Dollar Tree en Dollar General voor optimisme zorgden. Beleggers schoven daardoor de vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten onder druk zet even aan de kant.

Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië wonnen vrijdag terrein. De Nikkei in Tokio ging 0,7 procent hoger het weekeinde in. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van dik 2 procent dankzij stevige koerswinsten van Alibaba en Baidu. Beide grote Chinese techbedrijven kwamen met beter dan verwachte cijfers en zorgden voor opluchting in de geplaagde Chinese techsector.

Prosus

De beurs in Shanghai bleef wat achter met een plus van 0,1 procent. De winsten van de Chinese industriële bedrijven, die kampen met het strikte coronabeleid in het land, lieten in april voor het eerst in twee jaar een daling zien.

Op het Damrak zal Prosus mogelijk opnieuw reageren op de verdere opmars in de Chinese techsector. De techinvesteerder heeft een groot belang in het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent en behoorde donderdag al tot de grootste stijgers in de AEX, met een plus van ruim 4 procent.

Olieprijzen

De Europese beurzen sloten donderdag in het groen. De AEX klom 1,3 procent tot 692,80 punten en de MidKap eindigde met een plus van 0,7 procent op 1012,87 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,8 procent. Wall Street zette het herstel voort met een winst van 1,6 procent voor de Dow-Jonesindex, die op 32.637,19 punten eindigde. De brede S&P 500 steeg 2 procent en techgraadmeter Nasdaq dikte 2,7 procent aan.

De euro was 1,0750 dollar waard, tegen 1,0723 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 114,02 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 117,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

2 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

4 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

5 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

6 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

8 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden