
Aandacht voor ING en ABN op Damrak na redding Credit Suisse
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs blijft de aandacht maandag uitgaan naar de Nederlandse banken ING en ABN AMRO, na de recente onrust in de bankensector. Om die onrust te beteugelen werd de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse zondag overgenomen door zijn grotere rivaal UBS. Die Zwitserse bank, waar oud ING-topman Ralph Hamers aan het roer staat, koopt Credit Suisse voor zo'n 3 miljard euro in aandelen UBS.
Credit Suisse werd al jaren geplaagd door een reeks schandalen en kwam afgelopen week zwaar onder druk te staan door de problemen in de Amerikaanse regionale bankensector. Hoewel de bank nu van de ondergang is gered, lijden de aandeelhouders van Credit Suisse wel een flink verlies door de reddingsactie. De bank was vrijdag namelijk nog ongeveer 7,6 miljard euro waard. Zowel de aandelen van UBS als die van Credit Suisse lijken flink lager te gaan openen.
Ook de obligatiehouders van Credit Suisse lijden zware verliezen. Als onderdeel van de reddingsovereenkomst met UBS wordt de waarde van de obligaties van Credit Suisse, die zijn ontworpen om verliezen op te vangen in het geval van een faillissement, namelijk afgeschreven tot nul. Die obligaties hadden een waarde van dik 16 miljard euro.
ECB enthousiast
President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomde de "snelle actie rond Credit Suisse en herhaalde dat het bankensysteem van de eurozone goed bestand is tegen schokken. De ECB, de Federal Reserve en vier andere centrale banken lieten daarnaast weten de komende tijd voor extra leenmogelijkheden voor banken te zorgen. Daarmee willen ze zorgen dat de banken over voldoende geld beschikken als klanten grote tegoeden willen opnemen.
De AEX-index op Beursplein 5 lijkt 1,5 procent lager te openen. ABN AMRO maakt sinds maandag weer onderdeel uit van de hoofdindex. Twee jaar geleden degradeerde de bank nog uit die graadmeter. Ook verzekeraar ASR keert terug in de AEX. De andere Europese beurzen zullen naar verwachting eveneens in het rood beginnen.
Aziatische beurzen, euro- en oliekoers
De Aziatische aandelenmarkten gingen maandag omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 1,4 procent lager door koersverliezen bij de Japanse banken. De Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds dik 3 procent door verliezen bij de banken en techbedrijven. De Britse banken HSBC en Standard Chartered, die allebei beursnoteringen hebben in Hongkong, zakten ruim 7 procent.
De euro was 1,0657 dollar waard, tegen 1,0667 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,7 procent tot 64,96 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper op 71,08 dollar per vat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
4 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
5 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
7 uur geleden