Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor industriecijfers EU en VS op Damrak

Aandacht voor industriecijfers EU en VS op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht dinsdag vooral uit naar de industriecijfers van de eurolanden en de Verenigde Staten. Ook is de blik gericht op de bijeenkomst van oliekartel OPEC. De hoop op een sterk economisch herstel van de coronacrisis en de versnelling van de vaccinatiecampagnes in veel landen blijven daarbij zorgen voor optimisme op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren hoger te beginnen aan de nieuwe beursmaand. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters naar verwachting met winsten openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten dinsdag een gemengd beeld zien.

NX Filtration kondigde aan in juni naar de Amsterdamse beurs te willen gaan. De Enschedese producent van waterzuiveringstechnologie wil met de beursgang 150 miljoen tot 165 miljoen euro ophalen. De opbrengst zal worden gebruikt om de verdere groei van de onderneming te financieren.

Elektrisch rijden

Alfen en Fastned staan ook in de belangstelling. De twee beursgenoteerde bedrijven maken deel uit van een groep Nederlandse ondernemingen en instellingen die gaat samenwerken om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen. De initiatiefnemers denken dit te kunnen realiseren door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. Ook vragen de partijen steun bij het Nationaal Groeifonds.

Envipco kwam nog met cijfers. De maker van statiegeldsystemen boekte in het eerste kwartaal meer omzet dankzij een sterke groei in Noord-Amerika, Zweden en Australië. Ook boekte het bedrijf weer winst na het verlies in dezelfde periode een jaar geleden.

EssilorLuxottica

De overname van GrandVision, bekend van optiekketen Pearle, door brillenconcern EssilorLuxottica lijkt weer een stapje dichterbij gekomen. Volgens persbureau Bloomberg is het moederbedrijf van merken als Oakley, Varilux en Ray-Ban bezig met het uitvoeren van de vereisten die Brussel aan de miljardendeal heeft gesteld. Het doorgaan van de overname van GrandVision is echter nog steeds niet definitief. Tussen de koper en verkoper is veel juridisch gesteggel.

Sanderink Investments wil uiterlijk 4 juni starten met de uitkoopprocedure om de laatste aandelen Oranjewoud in handen te krijgen. Oprichter Gerard Sanderink heeft momenteel zo'n 99 procent van de aandelen Oranjewoud in bezit en wil met de uitkoopprocedure de resterende aandelen in handen krijgen.

De euro was 1,2220 dollar waard, tegen 1,2230 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 67,64 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 70,26 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

40 minuten geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

41 minuten geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

48 minuten geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

1 uur geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

2 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

8 uur geleden