Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Heineken en Chinese protesten op Damrak

Aandacht voor Heineken en Chinese protesten op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Heineken. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de Nederlandse bierbrouwer van hun kooplijst af. JPMorgan verhoogde daarentegen het advies voor concurrent AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. Ook houden beleggers de onrust in China in de gaten. In meerdere grote Chinese steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het strenge coronabeleid in de op een na grootste economie ter wereld.

Door de onrust in China zakten de olieprijzen tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld. Door de verstoringen vanwege de lockdowns in het land stond de Chinese vraag naar olie al onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 2,4 procent tot 74,45 dollar. Brentolie werd ook 2,4 procent goedkoper, op 81,65 dollar per vat.

Later in de week verschuift de aandacht van de financiƫle markten naar de nieuwe inflatiecijfers van de eurozone, die woensdag naar buiten komen. Bij een aanhoudende hoge inflatie zal de Europese Centrale Bank naar verwachting de rente in december opnieuw met een stevige stap verhogen. Aan het einde van de week maakt de Amerikaanse overheid nog het belangrijke banenrapport bekend. Dat rapport is weer van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Nieuwe handelsweek

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt lager te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met minnen openen. De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten gingen maandag omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds 1,7 procent.

Op het Damrak liet vastgoedfonds WDP weten een lening van 440 miljoen euro te hebben ontvangen van een groep banken. De groep van internationale banken staat onder leiding van de China Construction Bank.

Europese beurzen

De Europese beurzen sloten vrijdag licht hoger. De AEX klom een fractie tot 722,93 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 956,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Op Wall Street, waar vrijdag slechts een halve dag werd gehandeld, eindigde de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 34.347,03 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,5 procent.

De euro was 1,0369 dollar waard, tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

48 minuten geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

1 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

2 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

3 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

4 uur geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

4 uur geleden