Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Heineken en Chinese protesten op Damrak

Aandacht voor Heineken en Chinese protesten op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Heineken. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de Nederlandse bierbrouwer van hun kooplijst af. JPMorgan verhoogde daarentegen het advies voor concurrent AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. Ook houden beleggers de onrust in China in de gaten. In meerdere grote Chinese steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het strenge coronabeleid in de op een na grootste economie ter wereld.

Door de onrust in China zakten de olieprijzen tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld. Door de verstoringen vanwege de lockdowns in het land stond de Chinese vraag naar olie al onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 2,4 procent tot 74,45 dollar. Brentolie werd ook 2,4 procent goedkoper, op 81,65 dollar per vat.

Later in de week verschuift de aandacht van de financiële markten naar de nieuwe inflatiecijfers van de eurozone, die woensdag naar buiten komen. Bij een aanhoudende hoge inflatie zal de Europese Centrale Bank naar verwachting de rente in december opnieuw met een stevige stap verhogen. Aan het einde van de week maakt de Amerikaanse overheid nog het belangrijke banenrapport bekend. Dat rapport is weer van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Nieuwe handelsweek

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt lager te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met minnen openen. De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten gingen maandag omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds 1,7 procent.

Op het Damrak liet vastgoedfonds WDP weten een lening van 440 miljoen euro te hebben ontvangen van een groep banken. De groep van internationale banken staat onder leiding van de China Construction Bank.

Europese beurzen

De Europese beurzen sloten vrijdag licht hoger. De AEX klom een fractie tot 722,93 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 956,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Op Wall Street, waar vrijdag slechts een halve dag werd gehandeld, eindigde de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 34.347,03 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,5 procent.

De euro was 1,0369 dollar waard, tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond. Voor hun verbruik boven de grens van het prijsplafond gaan huishoudens over ruim een maand wel ruim 40 procent minder betalen dan nu het geval is, meldt Eneco.

1 uur geleden
Rabobank verhoogt spaarrente verder

UTRECHT (ANP) - De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

2 uur geleden
Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten. Dat was voor de Russische invasie in Oekraïne.

2 uur geleden
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt

MCLEAN (ANP/BELGA) - Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame. Dat besluit volgde op de ophef die in de Verenigde Staten was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Maar het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen en een van de beste bekeken tv-avonden van het jaar.

3 uur geleden
Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder. Over het afgelopen kwartaal, dat duurde tot en met november, leed het Zweedse bedrijf zelfs een verlies van omgerekend zo’n 77 miljoen euro.

4 uur geleden
Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. Deze regeling heeft vanaf 2004 gezorgd voor een ongekend snelle groei van het aantal zonnepanelen op de daken van woningen, zowel koop als huur.

4 uur geleden
Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2. Het Eindhovens Dagblad schreef vrijdag op basis van ingewijden dat alleen in Nederland al duizend banen verdwijnen bij het medisch technologiebedrijf, maar dat kunnen de vakbonden dus nog niet bevestigen.

5 uur geleden