Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Heineken aan begin drukke beursweek

Aandacht voor Heineken aan begin drukke beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de resultaten van Heineken. De bierbrouwer heeft zijn omzet in het eerste halfjaar flink zien stijgen als gevolg van de versoepelingen van coronamaatregelen. De beursmaand augustus begint verder rustig, maar later in de week komen onder meer AEX-bedrijven DSM, Wolters Kluwer, IMCD en ING met kwartaalcijfers.

Ook wordt uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag op het programma staat. De werkgelegenheid vormt naast de inflatie een belangrijke factor in het rentebeleid van de Federal Reserve (Fed). Afgelopen weekeinde liet Fed-bestuurder Lael Brainard weten dat de arbeidsmarkt nog verder moet herstellen van de coronacrisis voordat de centrale bank gaat beginnen met het afbouwen van zijn steunprogramma's.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren hoger te beginnen aan de nieuwe maand. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met winsten openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Aziƫ gingen maandag flink vooruit. De Nikkei in Tokio eindigde 1,8 procent in de plus.

Heineken

Heineken verkocht bijna 10 procent meer bier in het eerste halfjaar. In het tweede kwartaal was de toename zelfs haast 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de coronacrisis in veel landen hard toesloeg. Wel maakt de brouwer zich zorgen om nieuwe coronabeperkingen, met name in Aziatische en Afrikaanse landen. Ook merkt het bedrijf dat de grondstofprijzen stijgen en dat zal vanaf de tweede jaarhelft gevolgen hebben. Heineken verwacht dan ook dat de resultaten over heel 2021 nog onder die van 2019 blijven.

Olie- en gasconcern Shell weet eveneens de aandacht op zich gericht. Volgens persbureau Bloomberg hebben verschillende oliemaatschappijen interesse getoond voor een overname van de bezittingen van Shell in het grootste olieveld van de Verenigde Staten. Shell zou die bezittingen willen verkopen, mede om te helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Mogelijk kan dat een bedrag van meer dan 10 miljard dollar opleveren.

BioNTech

In Frankfurt staat BioNTech in de belangstelling. De Financial Times meldde dat farmaceut Pfizer, die samenwerkt met BioNTech, en concurrent Moderna de prijzen voor hun coronavaccins hebben verhoogd in nieuwe deals met de Europese Unie. De oude prijs voor een vaccin van Pfizer/BioNTech was 15,50 euro en is nu 19,50 euro. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro. Volgens de Britse zakenkrant gebruiken de farmaceuten hun sterke marktpositie om de prijzen op te drijven.

De euro was 1,1872 dollar waard, tegen 1,1862 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 73,17 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 74,51 dollar per vat.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

3 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

3 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

4 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

4 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

5 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

5 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

5 uur geleden