Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Fed-notulen en resultaten Prosus op Damrak

Aandacht voor Fed-notulen en resultaten Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van Prosus. De techinvesteerder waarschuwde eerder deze week al voor een forse winstdaling in het afgelopen halfjaar en kwam nu met de volledige resultaten. Beleggers kijken daarnaast uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag worden vrijgegeven.

De Federal Reserve verhoogde de rente begin deze maand voor de vierde keer op rij met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. De aantekeningen van die vergadering bevatten mogelijk aanwijzingen over de omvang van toekomstige rentestappen.

Prosus zag de omzet uit e-commerce, het grootste bedrijfsonderdeel, in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar sterk stijgen. De omzet van deze activiteit nam met 41 procent toe. De techinvesteerder waarschuwde maandag al voor een forse winstdaling in de eerste jaarhelft. Die daling komt onder meer omdat Prosus vorig jaar nog een grote winst boekte op de verkoop van aandelen van het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin het een groot belang heeft. Het aandeel zakte dinsdag daardoor al 2,7 procent op het Damrak.

AkzoNobel

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht hoger begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine winsten te openen. De Aziatische beurzen gingen woensdag omhoog in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. In Nieuw-Zeeland verhoogde de centrale bank de rente met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. Het was de grootste renteverhoging ooit in het land.

AkzoNobel kondigde aan dat Nils Andersen bij de aandeelhoudersvergadering in april 2023 zal terugtreden als voorzitter en lid van de raad van commissarissen van het verfconcern om een nieuwe bestuursfunctie buiten het bedrijf te aanvaarden. ASML liet weten dat Gerard Kleisterlee en Rolf-Dieter Schwalb aan het einde van hun huidige termijn, die afloopt op 26 april 2023, de raad van commissarissen zullen verlaten. De chipmachinemaker wil Nils Andersen voordragen voor benoeming tot lid van de raad van commissarissen, met het voornemen om hem na zijn benoeming tot voorzitter te kiezen.

Credit Suisse

In Zürich staat Credit Suisse in de belangstelling. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank waarschuwde voor een verlies van maximaal 1,5 miljard Zwitserse frank (circa 1,53 miljard euro) in het vierde kwartaal.

De euro was 1,0331 dollar waard, tegen 1,0267 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 81,09 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 88,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

7 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

9 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

9 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

11 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

11 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

11 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

13 uur geleden