Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor DSM-Firmenich en schuldenplafond VS op beurs

Aandacht voor DSM-Firmenich en schuldenplafond VS op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar DSM-Firmenich. Het fusiebedrijf heeft met de verkoop van ongeveer 6,7 miljoen bestaande aandelen 733 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal worden gebruikt om de uitrookprocedure te financieren om de laatste aandelen DSM in handen te krijgen die nog niet zijn aangemeld onder het fusiebod. De aandelen werden verkocht voor 109,50 euro per stuk. Het aandeel DSM-Firmenich sloot woensdag op 116,32 euro.

Daarnaast blijven de markten in de greep van de impasse in de Amerikaanse politiek over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Kredietbureau Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten zijn AAA-rating, de hoogste kredietbeoordeling, zal verliezen als de Amerikaanse politici niet voor 1 juni een akkoord weten te bereiken. De laatste keer dat de kredietrating van de VS werd verlaagd was in 2011. Toen verlaagde kredietbureau S&P zijn rating vanwege het gesteggel tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te openen na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting wat herstellen. De Aziatische markten gingen donderdag overwegend omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,5 procent door forse koersverliezen van Chinese techbedrijven als Tencent (min 3,7 procent).

Fastned

De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en sloot 0,4 procent in de plus. Vooral de Japanse chipbedrijven deden het goed dankzij de sterke resultaten van de Amerikaanse branchegenoot Nivdia. Mogelijk zullen de Nederlandse chipbedrijven ASML, ASMI en Besi ook profiteren van de cijfers van Nvidia, dat in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street bijna een kwart hoger werd gezet.

Op het Damrak blijft Fastned in de belangstelling staan. Analisten van Berenberg verlaagden het koersdoel voor het snellaadbedrijf. Het aandeel zakte woensdag ruim 9 procent nadat bekend werd dat de oprichters een deel van hun aandelen hebben verkocht. Ook kwamen drankenproducent Lucas Bols en de fabrikant van statiegeldmachines Envipco nog met cijfers. Lucas Bols zag de omzet afgelopen boekjaar met 9 procent stijgen. Envipco kende volgens topman Simon Bolton een trage start van het jaar, waarin de omzet gelijk bleef.

De euro was 1,0759 dollar waard, tegen 1,0759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 74,03 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 78,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

56 minuten geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

1 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

2 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

2 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

2 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

2 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

4 uur geleden