Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor cijfers platenlabel UMG en Corbion op Damrak

Aandacht voor cijfers platenlabel UMG en Corbion op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de resultaten van muzieklabel Universal Music Group (UMG) en speciaalchemiebedrijf Corbion. Buiten het Damrak opende Lufthansa de boeken. De Duitse concurrent van Air France-KLM is optimistisch over dit jaar na het sterke herstel in 2022. Beleggers verwerken daarnaast positief nieuws over de Chinese economie en de hogere slotstanden op Wall Street, waar de rentevrees weer wat afnam.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt dan ook hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag vooruit dankzij een sterk herstel van de Chinese dienstensector in februari. De Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds 1,2 procent in de plus en de Nikkei in Tokio sloot met een stevige winst van 1,6 procent. Ook in Japan nam de bedrijvigheid in de dienstensector vorige maand sterk toe.

AEX-bedrijf UMG zag de omzet in het slotkwartaal van 2022 flink stijgen, mede dankzij nieuwe albums van zangeres Taylor Swift en rapper Drake. De inkomsten van streamingabonnementsdiensten vielen zelfs een vijfde hoger uit. Dat is meer dan de losse streaminginkomsten, die zo'n 13 procent stegen. Aan fysieke muziekverkopen verdiende UMG ook meer, vooral omdat er meer elpees werden verkocht.

Nieuwe voorzitter ING

ING liet weten Karl Guha te willen benoemen tot voorzitter van de raad van commissarissen. De oud-topman van Van Lanschot Kempen volgt daarmee de huidige voorzitter Hans Wijers op, die onlangs zijn vertrek aankondigde.

Corbion zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen jaar flink stijgen. Topman Olivier Rigaud sprak van een sterke groei in een periode van ongekende kosteninflatie en knelpunten in de leveringsketen. Het bedrijf wist daarbij met succes de prijzen te verhogen om de hogere kosten te compenseren. Corbion handhaafde daarnaast de doelen op korte- en middellange termijn.

Stijgende huurinkomsten

Logistiek vastgoedbedrijf CTP opende eveneens de boeken. Het bedrijf zag de huurinkomsten vorig jaar verder stijgen en keert meer dividend uit. Ook Hydratec Industries kwam met cijfers. De leverancier van industriële systemen en kunststof onderdelen zag de omzet vorig jaar stijgen tot een recordniveau. Het bedrijf gaf geen concrete prognose voor dit jaar, maar stelde wel het nieuwe jaar goed te zijn begonnen en een goed gevuld orderboek te hebben.

De euro was 1,0619 dollar waard, tegen 1,0593 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 77,94 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 84,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiële sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

50 minuten geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

1 uur geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

1 uur geleden
Bundesbank-president: 'koppig' doorgaan met renteverhogingen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanTotalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

2 uur geleden
Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de aandelenbeurs woensdag een inhaalslag. Vooral de Japanse banken toonden herstel doordat de zorgen over de financiële stabiliteit in de wereldwijde bankensector zijn afgenomen. Ook de techbedrijven wonnen terrein in navolging van de stevige koerswinsten bij Amerikaanse techbedrijven. De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië gingen eveneens verder omhoog.

2 uur geleden