Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor cijfers platenlabel UMG en Corbion op Damrak

Aandacht voor cijfers platenlabel UMG en Corbion op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de resultaten van muzieklabel Universal Music Group (UMG) en speciaalchemiebedrijf Corbion. Buiten het Damrak opende Lufthansa de boeken. De Duitse concurrent van Air France-KLM is optimistisch over dit jaar na het sterke herstel in 2022. Beleggers verwerken daarnaast positief nieuws over de Chinese economie en de hogere slotstanden op Wall Street, waar de rentevrees weer wat afnam.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt dan ook hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag vooruit dankzij een sterk herstel van de Chinese dienstensector in februari. De Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds 1,2 procent in de plus en de Nikkei in Tokio sloot met een stevige winst van 1,6 procent. Ook in Japan nam de bedrijvigheid in de dienstensector vorige maand sterk toe.

AEX-bedrijf UMG zag de omzet in het slotkwartaal van 2022 flink stijgen, mede dankzij nieuwe albums van zangeres Taylor Swift en rapper Drake. De inkomsten van streamingabonnementsdiensten vielen zelfs een vijfde hoger uit. Dat is meer dan de losse streaminginkomsten, die zo'n 13 procent stegen. Aan fysieke muziekverkopen verdiende UMG ook meer, vooral omdat er meer elpees werden verkocht.

Nieuwe voorzitter ING

ING liet weten Karl Guha te willen benoemen tot voorzitter van de raad van commissarissen. De oud-topman van Van Lanschot Kempen volgt daarmee de huidige voorzitter Hans Wijers op, die onlangs zijn vertrek aankondigde.

Corbion zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen jaar flink stijgen. Topman Olivier Rigaud sprak van een sterke groei in een periode van ongekende kosteninflatie en knelpunten in de leveringsketen. Het bedrijf wist daarbij met succes de prijzen te verhogen om de hogere kosten te compenseren. Corbion handhaafde daarnaast de doelen op korte- en middellange termijn.

Stijgende huurinkomsten

Logistiek vastgoedbedrijf CTP opende eveneens de boeken. Het bedrijf zag de huurinkomsten vorig jaar verder stijgen en keert meer dividend uit. Ook Hydratec Industries kwam met cijfers. De leverancier van industriƫle systemen en kunststof onderdelen zag de omzet vorig jaar stijgen tot een recordniveau. Het bedrijf gaf geen concrete prognose voor dit jaar, maar stelde wel het nieuwe jaar goed te zijn begonnen en een goed gevuld orderboek te hebben.

De euro was 1,0619 dollar waard, tegen 1,0593 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 77,94 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 84,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

1 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

2 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

2 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

3 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

5 uur geleden
EU-boete van 1,8 miljard voor Apple om benadelen muziekstreamers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.

6 uur geleden
Grondpersoneel Lufthansa gaat opnieuw staken

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat opnieuw staken. Aanstaande donderdag en vrijdag leggen ze het werk neer. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat ongeveer 200.000 passagiers zullen worden getroffen.

6 uur geleden