Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor chipmachinemaker ASML op Beursplein 5 na resultaten

Aandacht voor chipmachinemaker ASML op Beursplein 5 na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar ASML. De chipmachinemaker heeft een recordjaar achter de rug dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips en het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Daarnaast blijven de aandelenmarkten in de greep van de oplopende rentes op obligaties. Die zorgen ervoor dat beleggers kiezen voor minder risicovolle aandelen.

Topman Peter Wennink van ASML sprak van een "sterk jaar van groei in een dynamische omgeving". Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. Het bedrijf zag de omzet en winst afgelopen jaar sterk stijgen en rekent ook voor dit jaar op een sterke groei van de inkomsten. ASML kondigde tevens een verdubbeling van het dividend aan en een verdere versterking van de samenwerking met chipmaker Intel.

De AEX-index lijkt lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met verliezen openen. De aandelenmarkten in Azië gingen woensdag omlaag in navolging van de forse verliezen op Wall Street, waar de grote zakenbank Goldmans Sachs hard onderuit ging na tegenvallende resultaten. De Nikkei in Tokio zakte 2,8 procent.

Unilever

Ook Unilever blijft in de belangstelling staan. Kredietbeoordelaar S&P waarschuwde dat een overname van de consumententak van GlaxoSmithKline die Unilever op het oog heeft tot een slechtere rating kan leiden. Eerder waarschuwde kredietbureau Fitch al voor een mogelijke verlaging van de kredietrating. Begin deze week werd bekend dat Unilever het onderdeel van GSK voor meer dan 60 miljard euro heeft proberen te kopen.

Het aandeel NN Group zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van Citi schroefden hun aanbeveling voor de verzekeraar terug. Industrieel toeleverancier Aalberts kreeg daarnaast een koopadvies van Jefferies.

Galapagos

Galapagos liet weten een vergunning te hebben gekregen van de Britse medicijnenautoriteit voor de behandeling van colitis ulcerosa, een darmziekte, met filgotinib in het Verenigd Koninkrijk. Patiënten met matige tot ernstige actieve colitis ulcerosa voor wie de gebruikelijke therapieën niet helpen, kunnen voortaan het middel Jyseleca van de biotechnoloog gebruiken.

De euro was 1,1332 dollar waard, tegenover 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Brentolie werd 0,8 procent duurder op 88,19 dollar en Amerikaanse olie steeg 1 procent in prijs tot 86,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

40 minuten geleden
Aantal vakantieboekingen eerste helft 2024 met 6 procent gestegen

LEUSDEN (ANP) - Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

49 minuten geleden
Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen om omwonenden te beschermen tegen geluidsoverlast, voldeed daardoor niet aan de eisen.

1 uur geleden
Meer mensen dit jaar te laat met belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar hebben 232.000 mensen geen belastingaangifte gedaan, terwijl ze dit wel moesten doen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2023, toen 197.000 mensen te laat waren. Dit bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van NU.nl.

2 uur geleden
NX Filtration stijgt op Damrak na update en nieuwe topman

AMSTERDAM (ANP) - NX Filtration ging vrijdag flink omhoog op de Amsterdamse beurs. De waterzuiveraar uit Enschede liet weten Floris Jan Cuypers per 1 september 2024 te willen benoemen tot nieuwe topman van het bedrijf. Hij volgt Jeroen Pynenburg op, die eind deze maand opstapt.

2 uur geleden
Nestlé komt belofte om herbruikbaar plastic te gebruiken niet na

VEVEY (ANP/BLOOMBERG) - 's Werelds grootste voedselproducent Nestlé, het bedrijf achter merken als KitKat, Maggi en Nespresso, kan zijn plasticafval niet kwijt. Het concern heeft daarom zijn doelstellingen voor hergebruik van plastic aangepast. In plaats van herbruikbare verpakkingen, zoals eerder was beloofd, wil Nestlé volgend jaar vooral plastic gebruiken dat "ontworpen is voor" recycling.

2 uur geleden
Aandacht voor NX Filtration en Amerikaanse banken op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag uit naar NX Filtration. De waterzuiveraar uit Enschede liet weten Floris Jan Cuypers per 1 september 2024 te willen benoemen tot nieuwe topman van het bedrijf. Hij volgt Jeroen Pynenburg op, die eind juni opstapt. Het bedrijf gaf tevens een update over de eerste jaarhelft, waarin het de omzet met 57 procent zag stijgen tot 5,9 miljoen euro. Ook bevestigde NX Filtration de verwachting dit jaar een omzet te boeken van meer dan 16 miljoen euro.

3 uur geleden