Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na winsten op Wall Street

Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na winsten op Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven zullen vrijdag naar verwachting in de belangstelling staan op de Amsterdamse beurs. Op Wall Street lieten de grote Amerikaanse chipmakers donderdag stevige winsten zien door optimisme bij beleggers over de vooruitzichten voor de sector. Daarnaast gaat de aandacht vooral uit naar de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De Britse premier Boris Johnson zei "niet optimistisch" te zijn dat de Russische president Vladimir Poetin werkelijk vrede wil en dat de aanvallen op Oekraïense steden alleen maar heviger zullen worden. De Amerikaanse president Joe Biden brengt vrijdag en zaterdag een bezoek aan Polen. Hij spreekt er onder meer met zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda.

De AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. In de Aziatische regio lieten de aandelenmarkten vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio ging de Nikkei 0,1 procent hoger het weekeinde in. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 2,7 procent lager door flinke koersverliezen in de Chinese techsector.

Chipbedrijven

Op het Damrak zullen ASMI, Besi en ASML mogelijk bewegen op de sterke koerswinsten bij Amerikaanse branchegenoten. De fabrikant van videokaarten en chipsets voor moederborden Nvidia werd bijna een tiende meer waard dankzij positieve analistenrapporten. Chipmakers als Intel, AMD en Applied Materials gingen in het kielzog van Nvidia tot bijna 7 procent omhoog.

Eurocommercial Properties kwam nog met jaarcijfers. De investeerder in winkelvastgoed zag het resultaat in het afgelopen jaar iets dalen. Ook liepen de huurinkomsten wat terug. Het dividend werd wel flink opgeschroefd. Volgens het concern ligt het aantal bezoekers van de winkelcentra van het bedrijf nog altijd onder dat van voor de coronacrisis, maar geven de bezoekers per saldo wel meer uit.

Slot donderdag

De Europese beurzen lieten donderdag weinig beweging zien. De AEX-index sloot uiteindelijk met een min van 0,1 procent op 720,85 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent. Londen won 0,1 procent. Wall Street ging daarentegen stevig vooruit. De Dow-Jonesindex won 1 procent tot 34.707,94 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent en techgraadmeter Nasdaq klom 1,9 procent.

De euro was 1,1025 dollar waard, tegen 1,0985 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 112,49 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 119,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

32 minuten geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

1 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

3 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

14 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

14 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

15 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden