
Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na resultaten Nvidia
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. De Amerikaanse verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) Nvidia kwam woensdag na de slotbel op Wall Street opnieuw met sterke kwartaalresultaten. Nvidia wist in de afgelopen kwartalen de hooggespannen marktverwachtingen steeds ruimschoots te overtreffen. De omzetvooruitzichten voor het huidige kwartaal lijken echter niet helemaal aan de hoge verwachtingen te voldoen en het aandeel lijkt donderdag lager te gaan openen.
De licht teleurstellende vooruitzichten suggereren dat het enthousiasme rond AI de realiteit mogelijk voorbijschiet. Nvidia-beleggers dreven de aandelen dit jaar al met zo'n 200 procent op, waardoor het 's werelds meest waardevolle bedrijf werd. Maar de chipfabrikant heeft moeite om aan de grote vraag naar zijn producten te voldoen. Nvidia verklaarde verder dit kwartaal te beginnen met de levering van zijn nieuwe Blackwell-chip. Door de hoge vraag naar die AI-chip zal Nvidia waarschijnlijk nog meerdere kwartalen niet aan die vraag kunnen voldoen.
De AEX-index lijkt licht hoger te beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen overwegend omlaag, na de resultaten van Nvidia. De Nikkei in Tokio verloor 0,9 procent. De Japanse chiptester Advantest zakte 1,6 procent. In Taiwan daalde Foxconn, dat chips maakt voor Nvidia, 4 procent. De Kospi in Seoul hield het verlies beperkt tot 0,1 procent, mede dankzij een sterke koerswinst van chipproducent Samsung (plus 2 procent). Chipbedrijf SK Hynix, een leverancier van Nvidia, daalde daarentegen 1,1 procent.
Adani Group
In India gingen de bedrijven van de Adani Group hard onderuit. Beleggers schrokken van het bericht dat voorzitter en oprichter Gautam Adani in New York is aangeklaagd om fraude. De Indiase miljardair zou in eigen land ambtenaren hebben omgekocht in ruil voor miljardencontracten voor zonne-energieprojecten en dat verzwegen hebben voor Amerikaanse banken en investeerders.
Op het Damrak liet voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich weten het resterende belang in de Franse geur- en smaakfabrikant Robertet Group te hebben verkocht. Ook kwam Envipco nog met cijfers. De maker van recyclingmachines zag de omzet in het derde kwartaal stijgen.
Euro- en oliekoersen
De euro was 1,0543 dollar waard, tegen 1,0520 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 69,15 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent duurder, op 73,21 dollar per vat.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
20 uur geleden