Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na cijfers Samsung

Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na cijfers Samsung

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. De grote Zuid-Koreaanse chipfabrikant Samsung kwam met voorlopige cijfers en daaruit bleek dat de operationele winst van het bedrijf in het vierde kwartaal met 35 procent is gezakt door de aanhoudende zwakke vraag naar consumentenelektronica.

Het aandeel Samsung zakte daardoor op de beurs in Seoul met ruim 2 procent. De Europese tech- en chipbedrijven zullen daarbij mogelijk wel profiteren van de sterke koerswinsten onder de techbedrijven op Wall Street, waar de techgraadmeter Nasdaq ruim 2 procent hoger sloot.

De AEX-index op het Damrak koerst dan ook af op een hogere opening. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met winsten beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag ook overwegend omhoog. In Tokio keerden beleggers terug na een lang weekeinde en sloot de Nikkei 1,2 procent hoger.

NX Filtration

De beurzen in Hongkong en Shanghai lieten kleine winsten zien van 0,2 procent. De Chinese centrale bank liet weten de economie te zullen blijven steunen. Zo overweegt de centrale bank de hoeveelheid geld die banken in reserve moeten houden te verlagen om de kredietverlening aan te jagen.

Waterzuiveraar NX Filtration waarschuwde dat de omzet in 2023 lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht. Volgens topman Jeroen Pynenburg drukte de oplopende rente op de investeringsplannen van klanten, wat leidde tot vertragingen van orders. Het bedrijf denkt vorig jaar een omzet te hebben geboekt van zo'n 8 miljoen euro. Eerder werd nog gerekend op een omzet van 10 tot 14 miljoen euro. In 2024 verwacht het bedrijf wel een inhaalslag te kunnen maken en een omzet van ruim 16 miljoen euro te behalen.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro zal mogelijk profiteren van een koopadvies van de Amerikaanse investeringsbank Jefferies. Douwe Egberts-eigenaar JDE Peet's kreeg daarentegen een verkoopadvies van de Franse bank BNP Paribas Exane.

Ook liet DGB Group weten zijn beursnotering in Amsterdam te hebben zekergesteld. Nu de natuurprojectontwikkelaar een accountantskantoor heeft gevonden om de boeken te controleren, heeft Euronext Amsterdam het schrappen van de beursnotering van DBG stopgezet.

De euro was 1,0947 dollar waard, tegen 1,0978 dollar op maandag. De olieprijzen gingen licht omlaag na de forse daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 70,61 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 76,09 dollar per vat.

Meer uit Financieel

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

AMSTERDAM (ANP) - VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

1 uur geleden
Samsung blijft koploper op wereldwijde smartphonemarkt

SINGAPORE (ANP) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het tweede kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt behouden, meldt onderzoeksbureau Canalys. De Amerikaanse iPhone-maker Apple bleef op de tweede plaats. Het Chinese Xiaomi volgde op de voet en kende afgelopen kwartaal de sterkste groei van de top vijf smartphonefabrikanten in de wereld.

1 uur geleden
IT-concern Atos bereikt overeenkomst met meerderheid schuldeisers

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-concern Atos heeft een overeenkomst bereikt met een meerderheid van zijn schuldeisers. De deal zorgt ervoor dat de schuldeisers na de herstructurering van het bedrijf de controle over Atos in handen krijgen. Schuldeisers die de overeenkomst nog niet hebben getekend, hebben tot 22 juli de tijd om dit te doen.

2 uur geleden
Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

2 uur geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Topman Peter Wakkie van Centric verwacht dat het bedrijf met de overeenkomst "definitief in rustiger vaarwater" komt.

3 uur geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

3 uur geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

3 uur geleden