Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor bouwers en luchtvaart op beurzen

Aandacht voor bouwers en luchtvaart op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen staan vrijdag voor een hoger begin van de handelsdag. In Amsterdam zal de aandacht onder andere uitgaan naar beursgenoteerde bouwbedrijven. Het kabinet heeft besloten veertien infraprojecten uit te stellen vanwege een tekort aan stikstofdeskundigen. Ook de luchtvaart weet de aandacht op zich gericht door alle problemen rond personeelstekorten en stakingen verspreid over Europa.

De aandelen van bouwers als BAM en Heijmans reageren mogelijk op het stikstofnieuws uit Den Haag. Onder meer de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en die van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad lopen vertraging op. Wanneer de planfase voor deze projecten definitief klaar is, is nog niet bekend.

Verder krijgt Transavia, onderdeel van Air France-KLM, de Consumentenbond achter zich aan. Volgens de organisatie zou Transavia de regels overtreden bij het annuleren van vluchten op Schiphol om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Gedupeerde reizigers zouden maar twee opties krijgen, namelijk geld terug of een vlucht na de zomer. Daarmee zou de maatschappij volgens de belangenorganisatie tekortschieten. Kenners van Deutsche Bank verhoogden overigens het advies voor Air France-KLM.

easyJet

Daarnaast maakte easyJet bekend vakantiegangers zoveel mogelijk te ontzien bij het schrappen van vluchten op Schiphol. De Britse prijsvechter annuleert vooral vluchten op routes waar het meerdere keren per dag heen vliegt zoals Londen. Werknemers van British Airways, onderdeel van het in Londen genoteerde IAG, stemden op hun beurt voor stakingen gedurende het drukke zomerseizoen.

Investeerder HAL kondigde aan zijn bod te lanceren op alle aandelen van baggeraar Boskalis, die het al langer wil overnemen. Heineken profiteert op zijn beurt mogelijk van een adviesverhoging. Het aandeel van de bierbrouwer is volgens Deutsche Bank het kopen waard. Bussenbouwer Ebusco maakte bekend voor het eerst aan een Zweedse partij te zullen gaan leveren. Daarmee komt het aantal landen waar het bedrijf aan levert op acht.

Zalando

De Duitse webwinkel Zalando stuurde op zijn beurt een winstwaarschuwing uit. De onderneming merkt dat de economische tegenwind door de hoge inflatie langer aanhoudt. Daarom lukt het dit jaar waarschijnlijk bij lange na niet om de eerdere gestelde financiële doelen te halen.

De euro was 1,0537 dollar waard, tegenover 1,0521 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 104,74 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

1 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

1 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

2 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

3 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

3 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

4 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

4 uur geleden