Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Boskalis op Damrak na verhoging bod door HAL

Aandacht voor Boskalis op Damrak na verhoging bod door HAL

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Boskalis. Investeerder HAL heeft het overnamebod op de baggeraar en maritiem dienstverlener verhoogd naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Boskalis vond het eerdere bod van HAL niet overtuigend genoeg om aan te bevelen aan zijn aandeelhouders, maar raadt ze nu wel aan hun stukken aan te melden. De aandeelhouders hebben tot 6 september de tijd om dat te doen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt echter verder weg te zakken na de koersval van Wall Street voor het weekeinde. De waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell, dat de rente verder omhoog moet om de hoge inflatie te bestrijden, galmt nog na op de beurzen. Beleggers hadden juist gehoopt dat de Federal Reserve de rente in de grootste economie ter wereld iets minder agressief zou gaan verhogen.

Ook verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB), waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hintten afgelopen weekeinde op een stevige rente-ingreep in de eurozone tijdens de volgende rentevergadering in september. Beleggers zullen deze week dan ook vooral letten op het inflatiecijfer van het eurogebied over augustus, dat woensdag op het programma staat.

Koersdreun

De andere Europese beurzen zullen naar verwachting eveneens met verliezen openen. In Londen hebben beleggers een vrije dag. De meeste Aziatische aandelenmarkten gingen maandag hard omlaag na de koersdreun op Wall Street. De Nikkei in Tokio begon de week met een verlies van 2,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong hield het verlies beperkt tot 0,6 procent. Dat kwam mede door een koerswinst van maaltijdbezorger Meituan, die ruim 3 procent klom na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Retail Estates kwam nog met cijfers. De investeerder in winkelvastgoed zag de huurinkomsten stijgen in het afgelopen kwartaal bij een vrijwel gelijke bezetting van de vastgoedportefeuille. Vanwege de macro-economische onzekerheden doet het bedrijf geen voorspellingen voor de rest van het jaar. Wel handhaaft de onderneming zijn dividendverwachting.

Stevige minnen

De Europese beurzen sloten vrijdag al met stevige minnen. De AEX zakte 1,8 procent en de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,9 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3 procent lager en raakte techgraadmeter Nasdaq bijna 4 procent kwijt.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9922 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 94,08 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 101,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

1 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

2 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

21 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

23 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden