Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Boskalis op Damrak na verhoging bod door HAL

Aandacht voor Boskalis op Damrak na verhoging bod door HAL

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Boskalis. Investeerder HAL heeft het overnamebod op de baggeraar en maritiem dienstverlener verhoogd naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Boskalis vond het eerdere bod van HAL niet overtuigend genoeg om aan te bevelen aan zijn aandeelhouders, maar raadt ze nu wel aan hun stukken aan te melden. De aandeelhouders hebben tot 6 september de tijd om dat te doen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt echter verder weg te zakken na de koersval van Wall Street voor het weekeinde. De waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell, dat de rente verder omhoog moet om de hoge inflatie te bestrijden, galmt nog na op de beurzen. Beleggers hadden juist gehoopt dat de Federal Reserve de rente in de grootste economie ter wereld iets minder agressief zou gaan verhogen.

Ook verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB), waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hintten afgelopen weekeinde op een stevige rente-ingreep in de eurozone tijdens de volgende rentevergadering in september. Beleggers zullen deze week dan ook vooral letten op het inflatiecijfer van het eurogebied over augustus, dat woensdag op het programma staat.

Koersdreun

De andere Europese beurzen zullen naar verwachting eveneens met verliezen openen. In Londen hebben beleggers een vrije dag. De meeste Aziatische aandelenmarkten gingen maandag hard omlaag na de koersdreun op Wall Street. De Nikkei in Tokio begon de week met een verlies van 2,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong hield het verlies beperkt tot 0,6 procent. Dat kwam mede door een koerswinst van maaltijdbezorger Meituan, die ruim 3 procent klom na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Retail Estates kwam nog met cijfers. De investeerder in winkelvastgoed zag de huurinkomsten stijgen in het afgelopen kwartaal bij een vrijwel gelijke bezetting van de vastgoedportefeuille. Vanwege de macro-economische onzekerheden doet het bedrijf geen voorspellingen voor de rest van het jaar. Wel handhaaft de onderneming zijn dividendverwachting.

Stevige minnen

De Europese beurzen sloten vrijdag al met stevige minnen. De AEX zakte 1,8 procent en de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,9 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3 procent lager en raakte techgraadmeter Nasdaq bijna 4 procent kwijt.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9922 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 94,08 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 101,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

16 minuten geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

1 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

1 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

4 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

4 uur geleden
ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel eindigde 6,4 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX.

4 uur geleden
Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

5 uur geleden