Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor biotechnologiebedrijf Pharming op rustig Damrak

Aandacht voor biotechnologiebedrijf Pharming op rustig Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar Pharming. Het biotechnologiebedrijf kondigde aan zijn strategische samenwerking met de Franse farmaceut Sanofi te verlengen. Beleggers houden verder vooral de ontwikkelingen rond de omikronvariant in de gaten. De zorgen over de economische impact van de maatregelen in verschillende landen om het virus in te dammen zijn de afgelopen dagen weer wat afgenomen.

De AEX-index stevent op basis van de openingsindicatoren af op een hoger begin van de laatste volle handelsdag van de week. Vrijdag is de Amsterdamse beurs een halve dag open vanwege kerstavond. Ook elders in Europa lijken de beurzen met winsten te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen donderdag vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 0,8 procent in de plus.

Pharming en Sanofi verlengden hun strategische samenwerkingsovereenkomst voor productie met vijf jaar. De biotechnoloog zal daarnaast de realisatie van een eigen productiefaciliteit op het Pivot Park in Oss niet langer nastreven. Het bedrijf zal het in aanbouw zijnde complex wel voor andere doeleinden blijven gebruiken. Hierdoor zal Pharming ongeveer 40 miljoen dollar (ruim 35 miljoen euro) aan investeringskosten besparen.

IMCD

IMCD kondigde opnieuw een kleine overname aan. De chemicaliƫndistributeur koopt Polychem, een leverancier van chemische grondstoffen en toevoegingen in Oostenrijk en Zuidoost-Europa. De overname zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 worden afgerond. Een aankoopsom werd niet gegeven. Polychem behaalde in 2020 een omzet van 25 miljoen euro en telt 65 medewerkers.

Aegon liet weten dat de verkoop van de Oost-Europese en Turkse activiteiten van de verzekeraar aan Vienna Insurance Group (VIG) eindelijk kan doorgaan. De overname werd lang tegengehouden door Hongarije, dat een veto uitsprak. VIG heeft nu afgesproken dat een Hongaars staatsbedrijf een belang van 45 procent neemt in de Hongaarse activiteiten van Aegon, maar ook in de Hongaarse tak van de Oostenrijkse verzekeraar.

Cabka

Ook gaat recyclingbedrijf Cabka Group definitief naar de beurs in Amsterdam. De van oorsprong Duitse onderneming voor hergebruik van plastics krijgt zijn notering via een overname door de lege beurshuls Dutch Star Companies Two.

De euro was 1,1336 dollar waard, tegen 1,1325 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 72,88 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 75,39 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

56 minuten geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

57 minuten geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

PARIJS (ANP) - De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

2 uur geleden
Prijzen 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen.

2 uur geleden
Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

11 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreƫerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californiƫ.

11 uur geleden