Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Besi en UMG aan begin kerstweek op Damrak

Aandacht voor Besi en UMG aan begin kerstweek op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar chipbedrijf Besi en platenlabel Universal Music Group (UMG). Besi waarschuwde voor een sterker dan verwachte daling van de omzet in het vierde kwartaal. UMG, het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga, maakt zijn opwachting in de AEX-index. Het grootste muzieklabel ter wereld ging in september naar het Damrak en stoot nu verzekeraar ASR uit de hoofdindex.

Besi liet weten dat overstromingen door hevige regenval in Maleisië ervoor hebben gezorgd dat de productie in een fabriek in dat land moest worden stilgelegd. Het bedrijf denkt door de tegenvaller nu dat de omzet in het huidige kwartaal zo'n 15 à 20 procent lager zal uitkomen dan in het derde kwartaal. Eerder ging de onderneming uit van een afname van tussen de 5 en 15 procent. Wel zijn de orders die in het vierde kwartaal binnenkwamen aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een fors lager begin van de kerstweek. Ook elders in Europa lijken de beurzen in het rood te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen maandag omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 2,1 procent lager. De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 2 procent kwijt. De Chinese centrale bank verlaagde de rente voor eenjarige leningen van 3,85 tot 3,80 procent. Het was de eerste verlaging sinds april 2020, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

Build Back Better

Beleggers verwerken daarnaast het nieuws dat het zogenoemde Build Back Better-wetsvoorstel van president Joe Biden ter waarde van zo'n 1540 miljard euro op losse schroeven staat nadat de Democratische senator Joe Manchin uit West-Virginia zondag zei het voorstel niet te kunnen steunen. Het voorstel bevat investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en klimaat.

Op het Damrak maakte verlichtingsbedrijf Signify bekend het Amerikaanse Fluence te kopen voor 242 miljoen euro. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield liet weten het Solna Centrum in Stockholm te verkopen voor omgerekend 272 miljoen euro aan Alecta Fastigheter.

De euro was 1,1251 dollar waard, tegen 1,1276 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen stevig omlaag door de vrees dat de vraag naar olie zal dalen door de snelle verspreiding van de omikronvariant. Een vat Amerikaanse olie kostte 4 procent minder op 68,01 dollar. Brentolie werd 3,5 procent goedkoper op 70,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

1 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

7 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

10 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

17 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

20 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

22 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden