Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor bedrijfsresultaten en Fed-notulen op Damrak

Aandacht voor bedrijfsresultaten en Fed-notulen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van betalingsbedrijf Adyen en bouwer BAM. Daarnaast zal worden gelet op de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten, die meer inzicht geven in de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid vormt naast de inflatie een belangrijke factor in het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed).

Beleggers reageren ook nog op de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed, die woensdag werden vrijgegeven. Uit de aantekeningen bleek dat het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties om de economie te ondersteunen dit jaar al kan worden teruggeschroefd. Volgens de beleidsmakers zijn de doelen wat betreft de inflatie bereikt, maar is op het gebied van werkgelegenheid nog wel wat werk te verzetten.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met verliezen openen na de lagere slotstanden op Wall Street. In de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten donderdag omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 1,1 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 1,5 procent kwijt door koersverliezen onder de grote Chinese techbedrijven.

Ayden

Betalingsbedrijf Adyen heeft naar eigen zeggen een sterk eerste halfjaar achter de rug. De onderneming zag met name dat bestaande klanten meer gebruikmaakten van de diensten van het bedrijf. Adyen had de afgelopen tijd stevig geïnvesteerd in het uitbouwen van het dienstenaanbod voor juist deze groep en ziet zijn inspanningen nu beloond worden. Het bedrijf verwerkte in de eerste zes maanden van dit jaar 216 miljard euro aan betalingen.

Ook NN Group staat in de belangstelling. De verzekeraar heeft een akkoord bereikt met Goldman Sachs over de verkoop van vermogensbeheerder NN Investment Partners voor 1,7 miljard euro. NN en Goldman Sachs hebben daarbij afgesproken dat de Amerikaanse zakenbank de Nederlandse verzekeraar nog tien jaar zal blijven voorzien van diensten op het gebied van vermogensbeheer.

Bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM profiteerde in de eerste jaarhelft van de sterke vraag naar huizen in Nederland en zag de omzet stijgen. Ook boekte het bedrijf weer winst na het forse verlies in dezelfde periode een jaar eerder. BAM stelt met vertrouwen naar de rest van het jaar te kijken, maar ziet ook risico's. Zo blijft de coronasituatie onduidelijk en heeft het bouwbedrijf last van leveringsproblemen.

De euro was 1,1673 dollar waard, tegenover 1,1699 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 64,35 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent minder op 67,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

41 minuten geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

57 minuten geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

1 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

1 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

2 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden