Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Amerikaans banenrapport op Beursplein 5

Aandacht voor Amerikaans banenrapport op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de banenmarkt sterker dan verwacht afkoelt kan de centrale bank het kalmer aan gaan doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie.

Loonstrookverwerker ADP meldde woensdag al dat er de afgelopen maand minder banen bij kwamen in de Amerikaanse private sector dan in oktober. Eerder deze week heerste er al optimisme op de wereldwijde beurzen nadat Fed-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de rente waarschijnlijk deze maand al met een minder grote stap zal worden verhoogd. Bij de afgelopen vier rentebesluiten werd de rente steeds met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een lager begin van de laatste dag van de week. Ook elders in Europa lijken de beurzen met verliezen te openen, in navolging van de overwegend lagere slotstanden op Wall Street.

Nikkei

De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag ook omlaag. De Nikkei in Tokio was sloot 1,6 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,3 procent in de min. Naast het banenrapport van de VS wachten beleggers op meer duidelijkheid over de versoepeling van het coronabeleid in China, nadat de Chinese vicepremier Sun Chunlan eerder verklaarde dat een nieuwe fase van de bestrijding van het virus in is gegaan.

Op het Damrak zal Just Eat Takeaway mogelijk profijt hebben van een adviesverhoging. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl van hun verkooplijst af.

Ahold Delhaize

Ook supermarktconcern Ahold Delhaize en luchtvaartcombinatie Air France-KLM zullen mogelijk bewegen op analistenrapporten. Morgan Stanley gaf Ahold Delhaize een koopadvies en Air France-KLM kreeg een houden-advies van JPMorgan.

Arcadis liet weten de overname van DPS Group te hebben afgerond. Het advies- en ingenieursbureau kondigde in oktober al aan het Ierse bedrijf, waar 2850 mensen werken, over te nemen voor 232 miljoen euro. Met de aankoop beweegt Arcadis zich nadrukkelijker op de medische markt en de chipsector.

Euro en olie

De euro was 1,0529 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie goedkoper op 81,18 dollar. Brentolie werd 0,2 duurder op 87,06 dollar per vat. Volgens persbureau Reuters is een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, in zicht.

Meer uit Financieel

FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

15 minuten geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

41 minuten geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

1 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

1 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

2 uur geleden
Licht verlies op Amsterdamse beurs, Prosus grootste winnaar

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten, waarbij beleggers richting zoeken nu het onduidelijk is welke kant het rentebeleid van centrale banken opgaat. Techinvesteerder Prosus was van de AEX-bedrijven de grootste winnaar. Betalingsverwerker Adyen en chipmachinefabrikant ASML stonden juist onderaan in de hoofdgraadmeter.

2 uur geleden
Gemeenten: goed dat er eindelijk statiegeld op blik komt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.

3 uur geleden