Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Air France-KLM en Shell op Damrak

Aandacht voor Air France-KLM en Shell op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de jaarvergaderingen van luchtvaartcombinatie Air France-KLM en olie- en gasconcern Shell. Beide bedrijven zullen naar verwachting door de aandeelhouders worden gedwongen meer te vertellen over hun beleid op het gebied van duurzaamheid.

Air France-KLM liet daarnaast weten zo'n 2,3 miljard euro te willen ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld zal worden gebruikt om de staatssteun die tijdens de coronacrisis werd ontvangen, sneller terug te betalen. De Nederlandse overheid heeft volgens de luchtvaartmaatschappij aangegeven aandelen te willen kopen om het belang van ruim 9 procent in het concern op peil te houden. Ook de Franse overheid, de grootste aandeelhouder van Air France-KLM, doet mee.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren zo'n 1 procent lager te beginnen, na de opleving op maandag. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting in het rood openen.

Aziatische regio

In de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten dinsdag ook overwegend omlaag ondanks het herstel op Wall Street. Een winstalarm van Snap, het bedrijf achter het platform voor tijdelijke video- en fotoberichten Snapchat, na de slotbel in New York zorgde voor koersdruk. In Tokio sloot de Nikkei 0,9 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,8 procent lager.

Eurocommercial Properties kwam maandag na de slotbel met een handelsupdate. Volgens het vastgoedbedrijf hebben de winkelcentra in april een sterk herstel van de omzet laten zien dankzij de opheffingen van de coronamaatregelen. De omzet van de 24 winkelcentra van het bedrijf in Zweden, België, Italië en Frankrijk groeide met 6,1 procent ten opzichte van april 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

Verkocht

Aegon kondigde aan zijn belang van 50 procent in het Spaanse samenwerkingsverband met Liberbank te hebben verkocht aan Unicaja Banco voor 177 miljoen euro. De verzekeraar verklaarde te willen groeien in Spanje en Portugal via zijn samenwerking met Banco Santander en via zijn eigen distributiekanalen.

De AEX eindigde 1,6 procent hoger op 694,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,7 procent. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 2 procent in de plus op 31.880,24 punten.

De euro was 1,0672 dollar waard, tegen 1,0678 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 109,02 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 112,15 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

4 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

5 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

6 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

7 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

8 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

9 uur geleden