Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht bij cijfers Just Eat Takeaway voor inflatie en Grubhub

Aandacht bij cijfers Just Eat Takeaway voor inflatie en Grubhub

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway komt woensdag met resultaten over het eerste halfjaar. Na een enorme groei tijdens de coronapandemie heeft het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl het nu moeilijker. De vraag is in hoeverre de onderneming erin slaagt nog groter te worden en de resultaten te verbeteren, nu veel mensen door de hoge inflatie meer op hun uitgaven letten. Daar komt bij dat er veel druk is om de Amerikaanse dochter Grubhub te verkopen. Mogelijk kan het bedrijf daarover nu meer zeggen.

Just Eat Takeaway groeide een jaar terug nog hard. Dat kwam niet alleen doordat veel mensen door de lockdowns meer aan huis waren gebonden en daarom veel maaltijden lieten bezorgen, het concern stak ook veel geld in overnames. Eerst werd het Britse Just Eat ingelijfd en later ook het Amerikaanse Grubhub. Die overnames zijn wel de reden dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog een verlies van bijna een half miljard euro in de boeken ging.

Inmiddels denkt het bedrijf eraan om Grubhub weer te verkopen. De miljardenovername van het onderdeel werd vorig jaar pas afgerond, maar bij aandeelhouders is de laatste tijd onvrede ontstaan over de beurswaarde van het bedrijf. Activistische beleggers drongen er daarom op aan Grubhub snel weer af te splitsen of te verkopen, wat zou moeten helpen om de eigen beurswaarde op te voeren.

Vorige maand werd al bekend dat het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon een belang neemt in Grubhub. In eerste instantie gaat het om een belang van 2 procent in het onderdeel. Maar dit kan op termijn 15 procent worden. Zogeheten Prime-leden van Amazon krijgen daarbij een jaarabonnement op de maaltijdbezorger.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

6 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

9 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

11 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

12 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden