Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht bij cijfers Just Eat Takeaway voor inflatie en Grubhub

Aandacht bij cijfers Just Eat Takeaway voor inflatie en Grubhub

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway komt woensdag met resultaten over het eerste halfjaar. Na een enorme groei tijdens de coronapandemie heeft het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl het nu moeilijker. De vraag is in hoeverre de onderneming erin slaagt nog groter te worden en de resultaten te verbeteren, nu veel mensen door de hoge inflatie meer op hun uitgaven letten. Daar komt bij dat er veel druk is om de Amerikaanse dochter Grubhub te verkopen. Mogelijk kan het bedrijf daarover nu meer zeggen.

Just Eat Takeaway groeide een jaar terug nog hard. Dat kwam niet alleen doordat veel mensen door de lockdowns meer aan huis waren gebonden en daarom veel maaltijden lieten bezorgen, het concern stak ook veel geld in overnames. Eerst werd het Britse Just Eat ingelijfd en later ook het Amerikaanse Grubhub. Die overnames zijn wel de reden dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog een verlies van bijna een half miljard euro in de boeken ging.

Inmiddels denkt het bedrijf eraan om Grubhub weer te verkopen. De miljardenovername van het onderdeel werd vorig jaar pas afgerond, maar bij aandeelhouders is de laatste tijd onvrede ontstaan over de beurswaarde van het bedrijf. Activistische beleggers drongen er daarom op aan Grubhub snel weer af te splitsen of te verkopen, wat zou moeten helpen om de eigen beurswaarde op te voeren.

Vorige maand werd al bekend dat het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon een belang neemt in Grubhub. In eerste instantie gaat het om een belang van 2 procent in het onderdeel. Maar dit kan op termijn 15 procent worden. Zogeheten Prime-leden van Amazon krijgen daarbij een jaarabonnement op de maaltijdbezorger.

Meer uit Financieel

Jarenlange oorlog Oekraïne kan Duitse economie 260 miljard kosten

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Mocht de oorlog in Oekraïne tot 2030 duren, dan kunnen de kosten voor de Duitse economie oplopen tot 260 miljard euro. Dat concluderen onderzoekers van drie Duitse onderzoeksinstituten. Daarnaast zullen er het aankomende jaar al 240.000 minder Duitsers een baan hebben dan wanneer er geen oorlog zou zijn.

30 minuten geleden
Ryanair verwacht geen hinder van stakingen Spaans cabinepersoneel

MADRID (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht niet dat de stakingen van het in Spanje gevestigde cabinepersoneel tot problemen gaan leiden. Die stakingen zouden in augustus of september plaatsvinden. Volgens Ryanair gaat het echter om stakingen van kleine vakbonden die "slechts een handvol werknemers van ons Spaanse cabinepersoneel vertegenwoordigen".

1 uur geleden
Vaccinmaker Novavax keldert op afwachtend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Novavax zag dinsdag ruim 16 procent van de beurswaarde verdampen op de aandelenmarkten in New York. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar vanwege teleurstellende verkopen van zijn coronavaccin. Novavax heeft een zogenoemd eitwitvaccin ontwikkeld tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech, die zijn gemaakt met de nieuwste technologieën. De vraag naar het vaccin van Novavax valt echter tegen.

1 uur geleden
Eerste Deense supermarkten 7-Eleven weer open na hackaanval

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - De Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven zegt dinsdag zijn winkels in Denemarken langzaamaan weer te heropenen. Maandag moest de Deense tak van 7-Eleven alle winkels sluiten nadat een hacker de kassasystemen had aangevallen.

1 uur geleden
Autoverzekeringen goedkoper ondanks hoge inflatie

EINDHOVEN (ANP) - Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van dit jaar goedkoper geworden. Dit constateert de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit.

2 uur geleden
Mark Zuckerberg kondigt nieuwe privacyfuncties aan voor WhatsApp

MENLO PARK (ANP) - Berichtendienst WhatsApp voert veranderingen door waardoor de privacy van gebruikers moet verbeteren. Topman Mark Zuckerberg van moederconcern Meta Platforms heeft dat laten weten in een post op Facebook.

2 uur geleden
Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

2 uur geleden