Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht beleggers voor ECB-notulen banenrapport VS

Aandacht beleggers voor ECB-notulen banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht onder andere uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanwege de aanhoudend hoge inflatie wordt de roep om een renteverhoging steeds luider. Mogelijk dat er uit de notulen iets opgemaakt kan worden over de mate waarin de rente moet worden verhoogd. De ECB had eerder al aangekondigd in juli de rente te willen verhogen.

Ook vanuit de Verenigde Staten worden de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centralebankenkoepel bekend. Anders dan in Europa heeft de Federal Reserve de rente al flink verhoogd om daarmee de inflatie aan te pakken. De maatregelen hebben mogelijk impact op de economische groei. Aan het einde van de week zal dan ook veel aandacht uitgaan naar het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid. Uit de nieuwste cijfers over de werkloosheidsuitkeringen in de VS op donderdag klinkt mogelijk ook een signaal.

Beleggers in de VS hebben overigens een kortere beursweek. Op maandag blijft Wall Street dicht vanwege de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Uit Europa komen die dag onder andere cijfers over de producentenprijzen in de maand mei. Een dag later worden van verschillende grote economieën de nieuwste cijfers over de bedrijvigheid in de dienstensector bekend. Het gaat om de zogeheten inkoopmanagersindexen uit onder andere China en de eurozone.

Shell

Op woensdag staan onder andere de Duitse fabrieksorders en de Europese detailhandelsverkopen op de agenda. Daarnaast gaat de aandacht dus uit naar de notulen van de Federal Reserve. Die van de ECB volgen op donderdag. Dan komen ook cijfers over de Duitse industriële productie die bepalend kunnen zijn voor het sentiment op de beursvloer. Verder worden nieuwe cijfers over de inflatie in Nederland bekend.

Op vrijdag meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek hoe de Nederlandse industrie ervoor staat. Dan wordt ook het Amerikaanse banenrapport vrijgegeven.

Bij de bedrijven weet onder andere Shell de aandacht op zich gericht. Een decreet van de Russische president Poetin over een groot Russische gasproject in Oost-Siberië, kan grote gevolgen hebben voor het concern. Moskou kondigde voor het weekend aan om de Sakhalin 2-aardgasfabriek over te dragen aan een nieuwe Russische entiteit. Daarmee zou Moskou bedrijven kunnen dwingen om uit het belangrijke energieproject te stappen. Shell heeft een groot belang in het project.

Meer uit Financieel

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden. De ILT handhaaft hierop al bij de commerciële luchtvaart.

1 uur geleden
Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

2 uur geleden
ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

2 uur geleden
Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

VALKENSWAARD (ANP) - Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn prijzen iets opvoerde om eigen gestegen kosten deels te compenseren.

2 uur geleden
Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.

3 uur geleden
Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Maatregelen vanuit de overheid om huurprijzen te verlagen en zittende huurders beter te beschermen zorgen er mogelijk voor dat beleggers huurwoningen verkopen in plaats van opnieuw te verhuren, denken de organisaties. Vooral in de laatste drie maanden van het jaar werden veel minder huizen verhuurd.

3 uur geleden
Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

NEW YORK (ANP/RTR) - Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.

3 uur geleden