
Aandacht belegger gaat uit naar steunaanvragen VS en OPEC
AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen wordt al geruime tijd gedomineerd door het nieuwe coronavirus, waarvan de klappen op het bedrijfsleven steeds harder lijken te worden. Voor beleggers is het de komende week daarom zaak te zoeken naar gegevens die een beeld geven van de economische schade door Covid-19. Daarbij zal opnieuw veel aandacht uitgaan naar de wekelijkse cijfers over steunaanvragen in de Verenigde Staten.
Donderdag werd bekend dat een ongeëvenaard aantal van ruim 6,6 miljoen Amerikanen zich tot de overheid heeft gewend voor een werkloosheidsuitkering. Een week eerder kwamen er al 3,3 miljoen nieuwe aanvragen voor een uitkering binnen, bijna een vervijfvoudiging van het oude record uit 1982. Kenners rekenen erop dat het aantal ook deze week in de miljoenen loopt.
De steunaanvragen bieden een idee van de staat van 's werelds grootste economie en is daarmee voor beurzen wereldwijd van belang. Economen berekenden dat de VS afstevenen op een werkloosheidspercentage rond de 10 procent in april bij deze gigantische hoeveelheden steunaanvragen. ING houdt zelfs rekening met een Amerikaanse werkloosheid van 15 procent als lockdown-maatregelen tegen het nieuwe coronavirus tot in mei voortduren.
Afwisselend
Op de Amsterdamse aandelenbeurs werden vorige week, evenals elders in Europa en in New York, stevige minnen afgewisseld met ferme dagwinsten. Dat de AEX over de hele week gemeten niet dieper wegzakte, komt onder andere door hoop op hogere olieprijzen.
De Amerikaanse president Donald Trump meldde donderdag via Twitter dat Rusland en Saudi-Arabië bereid zijn tot een akkoord over productiebeperkingen. Die twee landen vechten een meningsverschil over productieverlagingen uit door de markt te overspoelen met goedkope olie, juist nu de vraag naar de grondstof door de coronapandemie is gekelderd.
Oliekartel
Oliereuzen als Shell en BP reageerden op de beurs sterk op het nieuws, evenals toeleveranciers aan de olie-industrie. De vraag is nu echter of oliekartel OPEC en voormalige bondgenoten als Rusland inderdaad tot een overeenkomst komen over het stutten van de olieprijs. Daarover zijn onderhandelingen nu nog druk gaande, getuige de verschuiving van een digitale OPEC-top van maandag naar donderdag.
Beleggers krijgen ook nog veel andere macro-economische gegevens voor de kiezen. Zo worden maandag de Duitse fabrieksorders bekendgemaakt. Woensdag publiceert de Amerikaanse Federal Reserve de notulen van de laatste rentevergadering. In veel landen is de beursweek overigens korter dan normaal door Goede Vrijdag. Onder andere de Amsterdamse beurs is op vrijdag gesloten.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.
2 uur geledenARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.
6 uur geledenPARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.
6 uur geleden