Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Aanbod nieuwbouwwoningen dreigt op te raken'

'Aanbod nieuwbouwwoningen dreigt op te raken'

DEN HAAG (ANP) - Het aanbod van nieuwbouwwoningen dreigt op te raken. Daarvoor waarschuwt WoningBouwersNL, de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers. Volgens de organisatie verloopt de verkoop van nieuwbouwwoningen "uitzonderlijk goed".

In het eerste kwartaal zijn er in totaal 10.420 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 31 procent meer dan vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2006. Vooral het aantal verkochte appartementen lag fors hoger. Dit was met 4740 bijna het dubbele van het langjarig gemiddelde van 2120 verkochte nieuwbouwappartementen. Volgens WoningBouwersNL lijkt het erop dat de binnenstedelijke ontwikkelingen leiden tot meer verkochte appartementen. Vooral in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland waren de verkoopvolumes uitzonderlijk hoog.

Evengoed zijn het vooral nieuwe eengezinswoningen waar een eigenaar voor wordt gevonden. Twee op de drie woningen die worden verkocht betreffen een eengezinswoning. Het percentage van 65 procent ligt wel lager dan het langjarige gemiddeld van 75 procent.

Om de woningnood te verminderen schroeven bouwondernemers hun productiefaciliteit flink op. Daarbij lopen ze aan tegen beperkingen. Zo komen nieuwe locaties niet snel genoeg los. Daarbij ervaren ook gemeenten personeelstekorten op de afdelingen planologie. Hier ligt volgens de woningbouwers een rol weggelegd voor het Rijk. Volgens de organisatie is het zaak dat de woningproductie snel wordt opgeschroefd naar 100.000 woningen per jaar.

Meer uit Financieel

Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

27 minuten geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

1 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

1 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

3 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

4 uur geleden
Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

4 uur geleden
Britse rente ongewijzigd op drukke dag centrale banken

LONDEN (ANP) - De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk onveranderd gelaten. Op de financiële markten werd aan het begin van de week nog gerekend op een renteverhoging met een kwart procentpunt. Een dag voor het rentebesluit nam de hoop op een rentepauze echter toe, na een onverwachte afkoeling van de Britse inflatie in augustus. Ook de Zwitserse centrale bank hield donderdag de rente onverwachts onveranderd op een drukke vergaderdag van de centrale banken. In Noorwegen, Zweden en Turkije gingen de rentetarieven wel verder omhoog.

5 uur geleden