Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanbod bedrijfsruimte na lange tijd weer toegenomen, ziet de NVM

Aanbod bedrijfsruimte na lange tijd weer toegenomen, ziet de NVM

AMSTERDAM (ANP) - Het aanbod van kantoor-, winkel- en bedrijfspanden is in de laatste drie maanden van 2023 weer toegenomen. Dat constateert de NVM, die de toename vooral toeschrijft aan de verminderde economische bedrijvigheid en een stijging van het aantal faillissementen. Volgens de makelaarsorganisatie is er "sprake van een duidelijke trendbreuk na een langdurige periode waarin het aanbod juist structureel afnam".

Doordat er meer winkelruimte beschikbaar is door de faillissementen van grote winkelketens, kon er ook meer ruimte worden verkocht of verhuurd. Deze zogeheten opname steeg in oktober tot en met december met 16 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal, goed voor ruim 158.000 vierkante meter. "Het feit dat meer winkel- en bedrijfsruimte in aanbod komt, is gunstig voor ondernemers die al langere tijd naar nieuwe huisvesting zoeken", concludeert de NVM. De hogere vraag is volgens de makelaarsorganisatie ook het gevolg van dalende huurprijzen en de beschikbaarheid van gewilde kleinere panden.

De NVM keek verder naar de bedrijfsruimte en kantoorruimte. Dat aanbod steeg respectievelijk met 10 en 3 procent. De hoeveelheid verhuurde of verkochte bedrijfsruimte kwam in het laatste kwartaal uit op 1,1 miljoen vierkante meter, volgens de NVM het hoogste niveau in 2023. Ook hier was veel vraag naar kleinere bedrijfspanden met oppervlaktes tussen de honderd en duizend vierkante meter. Specifiek in deze categorie steeg de opname met 12 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

'Beleggers in beweging'

De verhuurde en verkochte kantoorruimte liet wel een terugval zien, van 18 procent. Dat komt volgens de NVM met name door de lage vraag naar grotere oppervlaktes. Zo liet de opname van kleinere kantoorpanden tot vijfhonderd vierkante meter een bescheiden stijging van 3 procent zien.

De NVM nam ook een enquête onder leden af. Daaruit kwam naar voren dat het sentiment om in commercieel vastgoed te beleggen nog altijd negatief is. Wel is er sprake van een lichte verbetering, merkt de NVM op basis van data van Funda. Daar merkt de makelaarsorganisatie een grotere belangstelling voor winkelruimtes. "De verhoogde activiteit in zoekopdrachten kan erop duiden dat beleggers weer in beweging komen en het aantal transacties op termijn kan toenemen", vertelt topman Joost Dop van Funda.

Meer uit Financieel

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

16 minuten geleden
Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.

42 minuten geleden
Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".

1 uur geleden
Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

2 uur geleden
Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing. In aanloop naar de Europese verkiezingen van juni is Brussel extra scherp op mogelijke beïnvloeding door kunstmatige intelligentie (AI).

4 uur geleden
Vakbond dreigt met nieuwe staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen opnieuw te staken op de Londense luchthaven Heathrow. Vakbond PCS kondigt een werkonderbreking van drie dagen aan vanaf 31 mei. De medewerkers zijn niet blij met veranderingen in hun roosters, waardoor veel werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

5 uur geleden
Adyen en ASML bij verliezers Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Techaandelen waaronder Adyen en ASML waren vrijdag de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Deze fondsen leverden in heel Europa aan beurswaarde in na eerdere koersdalingen op Wall Street. Verder was er weinig richtinggevend nieuws, waardoor de belangrijkste beursgraadmeters zonder grote koersuitslagen het weekend ingingen.

5 uur geleden