Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aalberts zakt op Damrak na handelsbericht en nieuwe topman

Aalberts zakt op Damrak na handelsbericht en nieuwe topman

AMSTERDAM (ANP) - Aalberts behoorde woensdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse aandelenbeurs. De industrieel toeleverancier zag de omzet in de eerste vier maanden van het jaar met ruim 6 procent stijgen. Ook had Aalberts minder last van problemen in de toeleveringsketen en nam het orderboek verder toe. Beleggers hadden op meer gehoopt en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

Aalberts kondigde tevens aan Stéphane Simonetta in de tweede jaarhelft te benoemen tot nieuwe topman. De Fransman, die momenteel de baas is van de industrietak van de Deense pompfabrikant Grundfos, volgt bestuursvoorzitter Wim Pelsma op die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

De markten bleven echter in de greep van de perikelen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Het uitblijven van een akkoord over de verhoging van het plafond zorgde dinsdag al voor flinke koersverliezen op Wall Street. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde bovendien dat de besprekingen nog een lange weg te gaan hebben. De Verenigde Staten komen rond 1 juni zonder geld te zitten als het schuldenplafond niet wordt opgeschroefd.

AEX en MidKap

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 757,65 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 926,17 punten onder aanvoering van Aalberts. Apothekersbedrijf Fagron was de enige stijger in de MidKap met een kleine plus van 0,1 procent.

De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent. Londen daalde 1,2 procent. In het Verenigd Koninkrijk is de inflatie in april afgekoeld tot 8,7 procent, van 10,1 procent in maart. De inflatie viel wel hoger uit dan economen hadden verwacht. Ook nam de kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie en voeding niet worden meegenomen, verder toe tot het hoogste niveau sinds maart 1992.

Philips

Betaalbedrijf Adyen en zorgtechnologieconcern Philips waren de grootste dalers in de AEX, met minnen tot 2,7 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal volgde met een verlies van 2 procent. Telecomconcern KPN was de enige winnaar met een plus van 0,1 procent.

In Londen steeg Marks & Spencer ruim 7 procent. De Britse verkoper van voedingsproducten en kleding zag de winst in het afgelopen boekjaar dalen. Wel gaat het bedrijf weer dividend uitkeren.

Euro en dollar

De euro was 1,0784 dollar waard, tegen 1,0774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 73,61 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 0,8 procent tot 77,42 dollar.

Meer uit Financieel

EU gaat 'verkeerde richting' op met importheffing, zegt China

BEIJING (ANP/RTR) - China maant de Europese Unie de importheffingen op Chinese elektrische auto's te herzien en niet verder in de "verkeerde richting" te gaan. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua in een commentaar op de woensdag aangekondigde heffingen die de Europese Commissie vanaf 4 juli wil invoeren.

48 minuten geleden
Meer lastminuteboekingen door slecht weer, zeggen reisbureaus

DEN HAAG (ANP) - Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

54 minuten geleden
Besi opnieuw bij stijgers in terughoudende AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde donderdag opnieuw tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf lijkt een inhaalslag te maken sinds het eerder deze week door investeringsbank Redburn op de kooplijst werd gezet en klom 1,5 procent. De stemming op de Europese beursvloeren was verder terughoudend, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers verwerkten nog het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag na sluiting van de Europese beurshandel naar buiten kwam.

58 minuten geleden
Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

2 uur geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

2 uur geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

2 uur geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

2 uur geleden