Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

Rosalynn stierf op 19 november, op 96-jarige leeftijd, na een 77-jarig huwelijk met Jimmy. Als een vooraanstaande pleitbezorger van humanitaire en geestelijke gezondheidszorg herdefinieerde ze de tot dan toe voornamelijk ceremoniële rol van de First Lady. De dienst voor Rosalynn was in een kerk in Atlanta.

De tenger en fragiel ogende Carter had voor de gelegenheid tijdelijk zijn hospice verlaten, waar hij al zo'n tien maanden verblijft. Hij arriveerde in de kerk in een rolstoel. Op zijn schoot lag een deken waarop een foto van het gezicht van Rosalynn was geborduurd. Hij sprak niet tijdens de plechtigheid.

Dat deden de kinderen en kleinkinderen van het echtpaar wel. "Mijn moeder was de lijm die ons gezin bij elkaar hield", zei zoon James 'Chip' Carter, die zijn vader op het hoofd kuste en zijn hand op de met bloemen bedekte kist van zijn moeder legde. Chip prees zijn moeder ook omdat ze hem geholpen had van drugs- en alcoholverslaving af te komen.

Vechtend tegen de tranen las dochter Amy Lynn Carter een liefdesbrief voor die haar vader driekwart eeuw geleden aan haar moeder schreef toen hij bij de marine zat. "Mijn moeder was het grootste deel van haar leven verliefd op mijn vader", zei ze onder meer. De dienst omvatte Rosalynns favoriete muziek, waaronder een uitvoering van het John Lennon-nummer Imagine door de Amerikaanse countrysterren Tricia Yearwood en Garth Brooks.

De Bidens woonden de dienst bij vanaf de eerste rij. Het huidige presidentiële paar was in gezelschap van de Clintons en Michelle Obama in de Air Force One van Washington naar Atlanta gevlogen. Laura Bush en Melania Trump waren op eigen gelegenheid gekomen. De oud-presidenten Barack Obama en Donald Trump waren niet bij de dienst aanwezig.

Meer uit Buitenland

Vader Taylor Swift weg uit Australië na incident met fotograaf

CANBERRA (ANP/AFP) - De Australische politie zegt dat de vader van zangeres Taylor Swift "het land heeft verlaten". Het onderzoek naar de vermeende mishandeling van een fotograaf gaat wel door.

11 minuten geleden
Fors minder aanvallen op bases VS in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - De aanhoudende aanvallen op Amerikaanse bases in Syrië en Irak zijn vrijwel gestopt. Iran heeft pro-Iraanse milities in die landen gevraagd verdere escalatie te voorkomen, bericht The New York Times. De krant sprak met anonieme bronnen uit de VS en Iran.

47 minuten geleden
Bron: voorstel staakt-het-vuren Gaza gaat uit van 40 dagen

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Palestijnse beweging Hamas heeft een ontwerpvoorstel ontvangen voor een staakt-het-vuren met Israël, stelt een bron van persbureau Reuters. Het conceptvoorstel gaat uit van een aanvankelijke periode van veertig dagen waarin alle militaire operaties tijdelijk worden gestopt.

1 uur geleden
Media: Israëlische soldaten doden drie Palestijnen op Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Drie Palestijnen zijn dinsdag in de vroege ochtend gedood door Israëlische soldaten tijdens gevechten op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook raakten volgens de krant The Jerusalem Post drie Palestijnen gewond.

2 uur geleden
Biden heeft 'hoop' dat staakt-het-vuren in Gaza over week start

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft "hoop" dat volgende week maandag, op 4 maart, een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van start kan gaan. Op bezoek in New York zei hij maandag dat zijn nationale veiligheidsadviseur hem heeft verzekerd dat "we dichtbij zijn", maar "nog niet klaar".

5 uur geleden
Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

9 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

11 uur geleden