Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9,7 miljoen EU-burgers werken in andere lidstaat

9,7 miljoen EU-burgers werken in andere lidstaat

BRUSSEL (ANP) - Een recordaantal van 17,6 miljoen EU-burgers woont in een andere lidstaat. Van hen zijn 12,9 miljoen mensen tussen 20 en 64 jaar, de werkzame leeftijd, en 9,7 miljoen mannen en vrouwen hebben werk in hun nieuwe thuisland. Dat blijkt uit het jaarrapport 2019 van de Europese Commissie over arbeidsmobiliteit binnen de EU.

Van de totale beroepsbevolking in de EU werkte daarmee 4,1 procent in een andere lidstaat in 2018. De groei in arbeidsmigratie binnen de EU is wel wat afgenomen ten opzichte van de afgelopen jaren, van 5 naar 3,4 procent.

Het zijn vooral Roemenen, Polen, Italianen, Portugezen en Bulgaren die over de grens werk zoeken. Europese arbeidsmigranten zijn vooral actief in de bouw, hotels en horeca, de detailhandel, industrie en in toenemende mate de IT-sector. De helft van de 'landverhuizers’ woonde in 2018 in Duitsland en Groot-Brittannië, en een kwart in Spanje, Italië en Frankrijk. Meer dan 50 procent blijft een tot vier jaar en keert dan terug naar het vaderland.

Er zijn ook 1,5 miljoen grensarbeiders in de EU: mensen die in hun buurland werken maar niet wonen. In 2018 werden 1,9 miljoen werknemers door hun bedrijf (tijdelijk) naar een andere lidstaat uitgezonden.

Meer uit Financieel

Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

24 minuten geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

1 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

3 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

13 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

14 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

15 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden