Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

95 procent van Oekraïners rekent op overwinning in oorlog

95 procent van Oekraïners rekent op overwinning in oorlog

KIEV (ANP/AFP) - Een grote meerderheid van 95 procent van de Oekraïners zegt vol vertrouwen te zijn dat hun land de oorlog van Rusland zal winnen. Een Oekraïens onderzoeksbureau peilde bijna een jaar na de Russische invasie de stemming onder de bevolking en concludeert dat het geloof in de overwinning het afgelopen jaar alleen maar is gegroeid.

In januari 2022, nog voor de inval, dacht 56 procent van de ondervraagden dat Oekraïne een oorlog tegen Rusland zou winnen. Volgens de peiling is in dezelfde periode ook het vertrouwen in president Volodimir Zelenski enorm gestegen, van 36 naar 90 procent.

Bovendien is de steun voor toetreding tot de NAVO gestegen van 62 naar 86 procent. Zelenski hamert sinds de invasie op de noodzaak van een lidmaatschap van die westerse alliantie, maar voor Moskou was dat vooruitzicht juist een van de belangrijkste redenen om de invasie te beginnen. De twee buurlanden staan steeds verder van elkaar af en dat komt ook in het onderzoek naar voren. Meer dan de helft van de Oekraïners denkt dat het "onmogelijk" is om de vriendschappelijke banden met Rusland nog te herstellen.

De enquête is ingevuld door 1600 willekeurige Oekraïners, maar kon niet worden afgenomen in de gebieden die worden bezet door de Russen.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

55 minuten geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

2 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

3 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

7 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden