Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

90 procent ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien

90 procent ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien

UTRECHT (ANP) - Het overgrote deel van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien als gevolg van de gestegen kosten van onder meer personeel en energie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geldt dit voor 90 procent van de ziekenhuizen.

De NVZ baseert zich op onderzoek uitgevoerd door Finance Ideas onder 56 ziekenhuizen. Dat zijn niet alle ziekenhuisorganisaties van Nederland, maar de selectie krijgt volgens een woordvoerder van de NVZ wel zo'n 90 procent van het zorgverzekeringsbudget voor ziekenhuizen.

NVZ-voorzitter Ad Melkert spreekt van "een verontrustende conclusie. Ziekenhuizen hebben juist nu alle middelen nodig hebben om te investeren in de beste zorg voor de patiënt, goede arbeidsvoorwaarden voor de zorgprofessionals en de uitvoering van het onlangs gesloten Integraal Zorgakkoord."

Extra operaties

Zo zijn de ziekenhuizen nog steeds bezig met extra operaties, die waren uitgesteld tijdens de coronacrisis. Daar bovenop komen investeringen in bijvoorbeeld technologie om zorg op afstand mogelijk te maken, zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord. "Dus dan wordt het kiezen voor ziekenhuizen tussen patiëntenzorg, investeren in het zorgakkoord of het betalen van energiekosten", zo vat een woordvoerder van de NVZ het samen.

De ziekenhuizen willen dat zorgverzekeraars in de contractering van de zorg voor volgend jaar al hun reserves besteden, om zo ziekenhuizen bij te staan. Maar zelfs als verzekeraars dat doen komen ziekenhuizen nog geld tekort, aldus de NVZ. Daarom vraagt de vereniging ook het ministerie van Volksgezondheid om te helpen, door de energiekosten direct te compenseren. "Al het geld dat naar energiekosten gaat, kunnen ziekenhuizen niet besteden aan patiëntenzorg of ontwikkeling", aldus de woordvoerder.

Kamerbrief

Het ministerie verwees eerder deze week in een Kamerbrief naar de zorgverzekeraars voor het compenseren van de gestegen kosten voor zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen. "Zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn derhalve aan zet om in de individuele contractering - waar nodig - compensatie af te spreken voor oplopende (energie)prijzen", aldus het ministerie. Het kabinet gaat ziekenhuizen niet direct compenseren voor de stijgende kosten.

Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat de verzekeraars "met het oog op de belangen van individuele patiënten en hun zorgplicht, binnen de mogelijkheden, het nodige in overleg met individuele zorgaanbieders doen om hen te behoeden voor financieel onhoudbare situaties". De verzekeraars wijzen er wel op "dat er grote verschillen zijn per zorgaanbieder als het gaat om de impact van de kostenstijgingen door de energiecrisis".

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

1 dag geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

2 dagen geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

2 dagen geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

3 dagen geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

5 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

5 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

5 dagen geleden