Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9 maanden cel voor complotdenker Huig Plug

9 maanden cel voor complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd aan de bekende complotdenker Huig Plug (55). De rechtbank stelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. De Katwijker beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord.

Plugs neef en cameraman Pieter P. (41) uit Katwijk kreeg een celstraf opgelegd van 66 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk en een taakstraf van 150 uur. De Haagse Marlies van M. (59) kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 180 uur.

Volgens complottheorieën van het drietal bestaat er een Haags pedonetwerk. Ze beschuldigen onder anderen voormalig topambtenaar Joris Demmink en de echtgenoot van een rechter van het gerechtshof in Amsterdam van seksueel misbruik. Die echtgenoot is de ex-partner van Van M. Zij stelt dat hun dochter door hem is misbruikt. Van M. werd niet veroordeeld voor stalking, wel voor smaad en opruiing. De rechtbank gelooft dat ze dacht dat er iets moest gebeuren en overtuigd was van de waarheid van haar dochters verhaal.

Schandpaal

Plug en P. gingen volgens de rechtbank "klakkeloos" mee in dat verhaal en verschenen vier keer aan het huis van de rechter met een megafoon. Ze riepen dat de rechter corrupt is en dat haar man een pedofiel is. Dat werd online geplaatst. In de ogen van de rechtbank werden zij "publiekelijk veroordeeld en aan de schandpaal genageld".

Demmink zou volgens de drie een leidende rol hebben in het pedonetwerk. Hij zei dat hij doodsbedreigingen kreeg. "Een makkelijk slachtoffer", aldus het Openbaar Ministerie, omdat zijn naam al eerder in verband werd gebracht met misbruik. Hij werd niet vervolgd door gebrek aan bewijs. Er werden ook nog andere vermeende misbruikers genoemd. Een slachtoffer en zijn dochter vertelden eerder in de rechtszaal dat het een enorme inbreuk had op hun privacy. Hun namen zouden nog steeds online staan.

Contactverbod

De rechtbank legde de complotdenkers ook een contactverbod op met de slachtoffers. Daarnaast mogen zij op sociale media geen namen meer noemen rondom het vermeende misbruikverhaal. P. liet tijdens het vonnis direct weten dat hij in hoger beroep gaat.

Plug wraakte eind oktober nog de rechtbank in zijn strafzaak. Hij vond dat zijn dossier niet compleet was en verweet de rechters vooringenomenheid. Later trok hij het wrakingsverzoek in.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

10 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden