Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9 maanden cel voor complotdenker Huig Plug

9 maanden cel voor complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd aan de bekende complotdenker Huig Plug (55). De rechtbank stelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. De Katwijker beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord.

Plugs neef en cameraman Pieter P. (41) uit Katwijk kreeg een celstraf opgelegd van 66 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk en een taakstraf van 150 uur. De Haagse Marlies van M. (59) kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 180 uur.

Volgens complottheorieƫn van het drietal bestaat er een Haags pedonetwerk. Ze beschuldigen onder anderen voormalig topambtenaar Joris Demmink en de echtgenoot van een rechter van het gerechtshof in Amsterdam van seksueel misbruik. Die echtgenoot is de ex-partner van Van M. Zij stelt dat hun dochter door hem is misbruikt. Van M. werd niet veroordeeld voor stalking, wel voor smaad en opruiing. De rechtbank gelooft dat ze dacht dat er iets moest gebeuren en overtuigd was van de waarheid van haar dochters verhaal.

Schandpaal

Plug en P. gingen volgens de rechtbank "klakkeloos" mee in dat verhaal en verschenen vier keer aan het huis van de rechter met een megafoon. Ze riepen dat de rechter corrupt is en dat haar man een pedofiel is. Dat werd online geplaatst. In de ogen van de rechtbank werden zij "publiekelijk veroordeeld en aan de schandpaal genageld".

Demmink zou volgens de drie een leidende rol hebben in het pedonetwerk. Hij zei dat hij doodsbedreigingen kreeg. "Een makkelijk slachtoffer", aldus het Openbaar Ministerie, omdat zijn naam al eerder in verband werd gebracht met misbruik. Hij werd niet vervolgd door gebrek aan bewijs. Er werden ook nog andere vermeende misbruikers genoemd. Een slachtoffer en zijn dochter vertelden eerder in de rechtszaal dat het een enorme inbreuk had op hun privacy. Hun namen zouden nog steeds online staan.

Contactverbod

De rechtbank legde de complotdenkers ook een contactverbod op met de slachtoffers. Daarnaast mogen zij op sociale media geen namen meer noemen rondom het vermeende misbruikverhaal. P. liet tijdens het vonnis direct weten dat hij in hoger beroep gaat.

Plug wraakte eind oktober nog de rechtbank in zijn strafzaak. Hij vond dat zijn dossier niet compleet was en verweet de rechters vooringenomenheid. Later trok hij het wrakingsverzoek in.

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

3 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

4 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

4 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

4 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

5 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

6 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

6 uur geleden