Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

AMSTERDAM (ANP) - Voor het doodschieten van Bas van Wijk (24) heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag negen jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 21-jarige Samir El Y. uit Hoofddorp. De verdachte was tot verrassing van de rechtbank niet bij de uitspraak aanwezig.

De rechtbank acht El Y. ook schuldig aan afpersing, bedreiging en wapenhandel. Voordat hij Van Wijk doodschoot, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten.

De opgelegde gevangenisstraf is aanzienlijk lager dan de achttien jaar celstraf die de officier van justitie had geëist. Het OM had El Y. aangeklaagd voor gekwalificeerde doodslag: hij heeft volgens het OM zijn slachtoffer gedood om de roof van een horloge uit de vriendengroep van Van Wijk gemakkelijker te maken.

Vormfout

Van gekwalificeerde doodslag is sprake wanneer een verdachte voorafgaand, tijdens of na het plegen van een ander strafbaar feit doodslag heeft gepleegd om de uitvoering van dat andere strafbare feit voor te bereiden, te vergemakkelijken of om de kans op betrapping te verkleinen.

Maar op de gewijzigde tenlastelegging ontbrak in deze zaak de pleegdatum 8 augustus 2020. Door deze vormfout kon de rechtbank niet beoordelen of het inderdaad ging om gekwalificeerde doodslag. El Y. is daarom veroordeeld voor doodslag, waar aanzienlijk lagere straffen voor gelden.

Van moord was volgens de rechtbank geen sprake, omdat El Y. geen vooropgezet plan had om Van Wijk te doden.

Meer uit Binnenland

Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

54 minuten geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

2 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

2 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

3 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

4 uur geleden
Werkstraf geëist tegen Pegida-voorman voor groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Tegen Edwin Wagensveld, de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is woensdag in hoger beroep een taakstraf van veertig uur geëist voor onder meer groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd. Volgens de advocaat-generaal leverden de uitlatingen van Wagensveld "geen bijdrage aan het maatschappelijk debat" en hij noemde ze "onnodig grievend".

4 uur geleden
Vijf jongens aangehouden voor mishandeling minderjarige Hoogvliet

HOOGVLIET (ANP) - Vijf minderjarige jongens zijn woensdag aangehouden omdat zij mogelijk een rol hebben gespeeld bij een zware mishandeling van een 13-jarige jongen in Hoogvliet, meldt de politie. Het slachtoffer werd vrijdagavond door vijf jongens achtervolgd op de Ruitwagen en vervolgens geschopt en geslagen met een gebroken oogkas tot gevolg.

4 uur geleden