Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

AMSTERDAM (ANP) - Voor het doodschieten van Bas van Wijk (24) heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag negen jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 21-jarige Samir El Y. uit Hoofddorp. De verdachte was tot verrassing van de rechtbank niet bij de uitspraak aanwezig.

De rechtbank acht El Y. ook schuldig aan afpersing, bedreiging en wapenhandel. Voordat hij Van Wijk doodschoot, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten.

De opgelegde gevangenisstraf is aanzienlijk lager dan de achttien jaar celstraf die de officier van justitie had geëist. Het OM had El Y. aangeklaagd voor gekwalificeerde doodslag: hij heeft volgens het OM zijn slachtoffer gedood om de roof van een horloge uit de vriendengroep van Van Wijk gemakkelijker te maken.

Vormfout

Van gekwalificeerde doodslag is sprake wanneer een verdachte voorafgaand, tijdens of na het plegen van een ander strafbaar feit doodslag heeft gepleegd om de uitvoering van dat andere strafbare feit voor te bereiden, te vergemakkelijken of om de kans op betrapping te verkleinen.

Maar op de gewijzigde tenlastelegging ontbrak in deze zaak de pleegdatum 8 augustus 2020. Door deze vormfout kon de rechtbank niet beoordelen of het inderdaad ging om gekwalificeerde doodslag. El Y. is daarom veroordeeld voor doodslag, waar aanzienlijk lagere straffen voor gelden.

Van moord was volgens de rechtbank geen sprake, omdat El Y. geen vooropgezet plan had om Van Wijk te doden.

Meer uit Binnenland

Waarschuwing voor slechte luchtkwaliteit door paasvuren

BILTHOVEN (ANP) - De paasvuren die zondag en maandag worden aangestoken, vooral in het oosten van het land, kunnen daar leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Mensen kunnen daar gezondheidsklachten van krijgen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

11 minuten geleden
Tom Egbers gaat weer programma's maken voor de NOS

HILVERSUM (ANP) - Tom Egbers mag weer programma's gaan maken voor de NOS. De omroep heeft laten weten dat er een overeenstemming is bereikt met de presentator, nadat hij eerder naar de rechter was gestapt. Volgens de NOS gaat hij programma's "met afstand tot de dagelijkse sportactualiteit" maken. Hij legt zich toe op verhalende programma's en documentaires. Ook gaat hij voor de NOS nog een aantal podcasts verzorgen.

36 minuten geleden
Paasweekeinde weer druk in Rotterdam door sluiting Beneluxtunnel

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers die in het Paasweekend naar Rotterdam willen, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt voor het derde weekend op rij aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam. De tunnel is in zuidelijke richting naar Rotterdam-Zuid, Europoort en Bergen op Zoom afgesloten.

44 minuten geleden
Rechtbank Amsterdam wil uitleg van Europees hof over derdelanders

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter.

56 minuten geleden
Opnieuw te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Opnieuw hebben te veel asielzoekers de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In totaal sliepen er 2239 mensen in het aanmeldcentrum, fors meer dan de maximaal 2000 die zijn toegestaan. Dat betekent dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weer 15.000 euro moet betalen aan de gemeente Westerwolde.

1 uur geleden
OM wil ontslag bestuurders islamitische scholenkoepel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie wil dat het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam wordt geschorst en ontslagen. Het heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Amsterdam. Onder de stichting vallen drie islamitische scholen in de hoofdstad, met ongeveer 1100 leerlingen.

1 uur geleden
Paasdrukte op de wegen begonnen

DEN HAAG (ANP) - De paasdrukte op de wegen is vrijdag even na 11.00 uur al goed te merken. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er op de A12 van de Duitse grens naar Arnhem inmiddels een file van 15 kilometer staat tussen de grens en Duiven. Even na 09.00 uur stond daar al een file van 9 kilometer. Inmiddels hebben weggebruikers een vertraging van drie kwartier.

3 uur geleden