Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

85 procent winkelend publiek Maastricht zaterdag kwam uit Walonië

85 procent winkelend publiek Maastricht zaterdag kwam uit Walonië

MAASTRICHT (ANP) - Van het winkelend publiek in Maastricht afgelopen zaterdag kwam 85 procent uit het Franstalige deel van België. Dat zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdag. Penn heeft een brief geschreven aan de burgemeester van Luik met het verzoek mensen op te roepen niet in Maastricht te komen winkelen.

Maandag riep burgemeester Marino Keulen van de Belgische grensplaats Lanaken Maastricht op funshoppende Belgen op de bon te gooien wegens schending van de coronamaatregelen. Maar Penn ziet dat niet zitten. Ze zei dat daarvoor geen capaciteit is. Zo had zij afgelopen zondag slechts zes handhavers in de stad. "En dat is al meer dan normaal", zei ze. "Het is heel onrechtvaardig als je er 20 van de 10.000 pakt. Daar gaat niet veel waarschuwende werking van uit."

De stad gaat nu extra beveiligers inzetten, naast de boa's en de zogenoemde hospitality guides. Deze gidsen zijn vriendelijk en uitnodigend, maar de beveiligers "staan er steviger met hun pakje aan", aldus Penn. "Soms moet je een beetje meer je tanden laten zien, duidelijk maken dat dit niet kan", zei ze sprekend over de te grote opeenhoping van mensen met name in de twee grote winkelstraten, de Kleine en de Grote Staat, in de Limburgse hoofdstad afgelopen weekend.

Verder zei Penn dat de meeste winkels een goed deurbeleid hebben en ook de drukte voor de deur op straat goed in de gaten houden. Maar ze vertelde ook, dat sommige winkelketens dat niet doen. "Die komen niet helpen buiten de deur", en die ketens zouden daartoe "instructies van bovenaf" hebben gekregen, aldus Penn. Zij noemt zoiets onaanvaardbaar en heeft daarover maandagavond een punt gemaakt tijdens het beraad van burgemeesters. Om welke ketens het gaat wilde ze niet zeggen.

Meer uit Binnenland

Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

15 minuten geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

1 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

1 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

1 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

2 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

2 uur geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

2 uur geleden