Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

De opbrengst is lager dan de afgelopen jaren. In 2023 werd het eerste vaatje nieuwe haring geveild voor een recordbedrag van 159.500 euro. Het jaar daarvoor ging het om 113.500 euro, toen een record.

Een woordvoerder van het Nederlands Visbureau laat weten de opbrengsten de vorige twee jaar zo hoog opliepen omdat bedrijven marketingbudget hadden vrijgemaakt om het eerste vaatje op te kopen. "Als die tegen elkaar op gaan bieden, dan gaat het hard." Sinds 1996 bracht het vaatje gemiddeld 65.000 euro op. Dus het Nederlands Visbureau is "heel erg blij" met deze opbrengst van 81.000 euro.

Nieuwe haringseizoen

Het vaatje werd dinsdag in Scheveningen geveild. De veiling is elk jaar de symbolische aftrap van het nieuwe haringseizoen. Zoals gewoonlijk gaat het opgehaalde bedrag van de veiling naar een goed doel.

De Nederlandse Hersenbank zamelt stukjes hersenen in van overleden personen die zich hadden opgegeven als donor. Het hersenweefsel kan door wetenschappers wereldwijd worden gebruikt voor onderzoek. Met dit soort onderzoek kan meer kennis worden opgedaan over de werking van het brein, wat volgens de Hersenbank kan bijdragen aan de ontwikkeling van behandelingen voor psychische klachten en aandoeningen zoals alzheimer.

Vlaggetjesdag

Hollandse Nieuwe is de naam voor haring die in een bepaalde periode in het jaar wordt gevangen en tot en met eind september onder die naam wordt verkocht. Zaterdag wordt de komst van de nieuwe haring in Scheveningen gevierd met Vlaggetjesdag. Het Nederlands Visbureau is een pr- en marketingbureau voor de vissector.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

22 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

22 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

22 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

22 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

22 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

22 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

23 uur geleden