Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

80 procent van 'toegankelijke' stembureaus voldoet niet aan eisen

80 procent van 'toegankelijke' stembureaus voldoet niet aan eisen

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier stemlokalen die door gemeenten als toegankelijk zijn bestempeld, zijn dat eigenlijk niet. Ze voldoen niet aan alle toegankelijkheidseisen, blijkt uit een steekproef door het maatschappelijke bureau Ongehinderd.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge gaat in gesprek met gemeenten, hoewel de problemen niet zomaar verholpen zijn, benadrukt hij in een Kamerbrief. De scholen, gymzalen, gemeente- en buurthuizen waarin stembureaus vaak worden gevestigd kunnen vaak moeilijk snel worden aangepast.

De steekproef werd gedaan bij stembureaus voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in het voorjaar. Gemeenten scoorden slechter dan het jaar ervoor. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 voldeed 63 procent niet aan de eisen, in maart van dit jaar ging het om 79 procent.

Eigen beoordeling

Opmerkelijk is dat de gemeenten zichzelf na een eigen steekproef een stuk positiever beoordelen: slechts 3 procent van de toegankelijke stembureaus zou niet aan de criteria voldoen. "Hieruit blijkt dat gemeenten hun stemlokalen niet beoordelen conform de methodiek en toegankelijkheidscriteria van het ministerie", concludeert het bureau.

Dit terwijl diezelfde criteria volgens Ongehinderd nog te beperkt zijn. Ze richten zich vooral op toegankelijkheid voor mensen met een motorische handicap, er wordt te weinig gekeken naar eisen voor mensen met een zintuiglijke handicap, zoals slechthorenden en slechtzienden.

Tellingen 's nachts

De Jonge stuurde dinsdag, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november, een reeks onderzoeken en evaluaties van de vorige verkiezingen naar de Kamer. Daaruit bleek ook dat 43 gemeenten bij de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar "veel minder stembureaus" hadden opgericht dan het landelijke gemiddelde. Ze zijn daarop aangesproken.

Anders dan voorgaande verkiezingen hoeven vrijwilligers op het stembureau niet tot midden in de nacht hertellingen uit te voeren als die nodig blijven, meldt de minister verder. Op verkiezingsavond op woensdag worden alle stemmen een keer geteld. Als "eventuele telverschillen" optreden, worden de stemmen niet dezelfde nacht, maar pas de volgende ochtend opnieuw geteld.

Meer uit Politiek

NSC-Kamerlid Boomsma wil lijsttrekker worden

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Diederik Boomsma stelt zich kandidaat als lijsttrekker van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober. Dat meldt hij op X. "Ik kies voor een sociaal-conservatieve koers: herstel van gezag, respect voor onze cultuur, minder migratie, een dienstbare overheid en een zorgzame, weerbare samenleving."

1 uur geleden
Ruime meerderheid GroenLinks en PvdA voor opgaan in nieuwe partij

DEN HAAG (ANP) - De leden van GroenLinks-PvdA hebben zich met een ruime meerderheid uitgesproken voor een voorstel om volgend jaar samen op te gaan in een nieuwe partij. Dat hebben de partijvoorzitters donderdag bekendgemaakt. Bij GroenLinks stemde 89 procent in, bij de PvdA 88 procent. Politiek leider Frans Timmermans noemde de uitslag "nog net niet Noord-Koreaans".

1 dag geleden
Rechtbank spreekt oud-Kamerwoordvoerder vrij in zaak-Arib

DEN HAAG (ANP) - De voormalige woordvoerder van de Tweede Kamer is door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. Ze werd ervan verdacht in de zaak-Arib vertrouwelijke stukken te hebben gelekt naar de pers. Volgens de rechter is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs dat Sonja K. inderdaad het lek was.

1 dag geleden
Schoof en vicepremiers akkoord met herverdeling ministersposten

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof en de vicepremiers van de VVD, NSC en BBB zijn het eens over de herverdeling van de ministersposten, nadat PVV-leider Geert Wilders al zijn bewindslieden had teruggetrokken uit het kabinet. Woensdag maakten de coalitiepartijen al bekend dat justitieminister David van Weel (VVD), woonminister Mona Keijzer (BBB) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) de asieltaken verdelen. Nieuw is dat Van Weel eindverantwoordelijk is voor het beheer van het ministerie van Asiel en Migratie.

1 dag geleden
Keijzer: raar dat gesprek ministersposten alleen over asiel ging

DEN HAAG (ANP) - Een van de drie nieuwe asielministers Mona Keijzer vindt het vreemd dat de overleggen over het opvullen van de ministersposten van de afgelopen week alleen over het ministerie van Asiel en Migratie gingen. Keijzer zei in het televisieprogramma Goedenavond Nederland dat niet gesproken werd over andere ministeries die zijn opengevallen na het vertrek van de PVV uit het kabinet.

2 dagen geleden
De PVV vindt dat slavernij Nederland is overkomen

DEN HAAG (ANP) - PVV-Tweede Kamerlid Peter van Haasen vindt dat de slavernij Nederland is overkomen en dat het geen bewuste keuze is geweest in de periode dat Nederland begon met de trans-Atlantische slavenhandel. VVD'er Eric van der Burg vond het "bizar dat je dit als witte Nederlander zegt".

2 dagen geleden
COA rekent erop dat knippen asielpost taak niet complex maakt

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat ervan uit dat "de drie nieuwe bewindspersonen er samen voor zorgen dat de verdeling van de portefeuilles de uitvoering van onze wettelijke taak niet onnodig complex maakt". Het COA reageert hiermee op de beslissing dat de portefeuille Asiel en Migratie wordt verdeeld onder de overgebleven coalitiepartijen VVD, NSC en BBB.

2 dagen geleden